21. september 2018
Mange tager cyklen med på turen gennem fuglereservatet, som har gode stiforhold.
gallery icon

Se billedserie

Mange tager cyklen med på turen gennem fuglereservatet, som har gode stiforhold.
Foto: Per Buurgaard Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Her kan du se havørne og en af Danmarks største skarvkolonier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Her kan du se havørne og en af Danmarks største skarvkolonier
Oplev - 14. september 2018 kl. 12:34
Af Helene MacCormac
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Man skal give sig god tid, hvis man vil kigge på fugle. Men de er allesammen fascinerende på hver deres egen måde, siger Palle Graubæk.

arrow Læs også: Naturvejlederens fem forslag, hvis du vil kigge på fugle

Naturvejlederen har boet mere end 40 år i fuglereservatet Hov Vig, så han kender fuglenes vaner og rutiner, og han kan hurtigt lytte sig til, hvad der rør sig i fugleflokkene. Han peger ud mod skarvflokken, som sidder ude ved stranden med vingerne ud til siden, så de kan tørre efter fisketuren.
- Det er en meget visuel fugl. Den er nem at få øje på. Mange elsker den - andre elsker at hade den, fordi den spiser fisk. Men skarven var her jo før menneskene, siger Palle Graubæk.

Fuglereservatet Hov Vig
  • Hov Vig fuglereservat er et 324 hektar vådområde og skov beliggende mellem Nykøbing Sjælland og Rørvig.
  • Det drives af Naturstyrelsen og overvåges dagligt af Odsherred Skovdistrikt. Hov Vig
  • Der er observeret 267 forskellige fuglearter på stedet.
  • Havørneparret kan ses flere gange dagligt, når de flyver på patrulje i fuglereservatet på udkig efter føde.
  • Fuglereservatet kan besøges hele året.

Han kan godt lide skarver. Skarvkolonien er et af de mere populære udflugtsmål i fuglereservatet. En af Danmarks største kolonier med godt 1000 reder. Den ligner noget fra en sciencefiction-film. Med store, nøgne træer.
- Skarverne skider hele tiden. Deres afføring slår træerne ihjel. Men det gøder græsset under træerne, så rådyrene kan komme ind og græsse der, siger Palle Graubæk.

Fuglereservatet har tre forskellige ruter på 2,3, 2,4, og 2,7 kilometer. De bringer fugleinteresserede rundt til forskellige dele af reservatet med skilte og plancher, som forklarer, hvad man skal holde udkig efter. Der er fugletårne, hvor man kan kigge oppefra, og masser af bænke og borde, hvor man kan sidde og spise madpakker og holde øje med de mange fugle.
- Man kan komme tæt på, men må kun gå på stierne. For vi tager mest hensyn til fuglene. De skal have fred og ro, siger Palle Graubæk.

En af stierne går direkte ind gennem skarvkolonien. Fuglene er lidt ligeglade med mennesker, så man kan komme tæt på de særprægede fugle. - Man skal bare passe på, ikke at få en klat i hovedet, griner Palle Graubæk.

Der drives ikke jagt på fuglene i reservatet. Heller ikke skarverne, som er totalfredede. Det vil sige, der er en enkelt jæger, som går på vingerne uden at spørge om lov. - Vi har et havørnepar boende ude i Ulkerup Skov i nærheden. De kommer her hver dag for at jage og for at patruljere. Ørnene er meget territoriale. De vil ikke have, at der flytter andre ørne ind i deres område, forklarer Palle Graubæk.

Ude på vandet ligger store flokke af gæs. Pludselig flyver gæssene op og skræpper. Palle Graubæk finder sin kikkert frem. - Der kommer den, siger han og peger ud mod skoven på den anden side af vandet.

Det er en af de store havørne, som er på vej, og har sat gang i både gæs og ænder. Havørnen flyver uinteresseret videre. Den svæver et øjeblik rundt højt oppe over nogle grantræer, som om den øver sig i svæveflyvning. Palle Graubæk smiler.
- Den kan se alt deroppe fra. Den holder nok øje med, om der er en svag fugl i en af flokkene, siger han.

Gæssene og ænderne falder til ro og svømmer atter rundt på vandet. Pludselig tager den store fugl en drejning. Ørnen glider som et lydløst jagerfly ned mod svømmefuglene, som atter tager af og flyver paniske rundt mellem hinanden. Havørnen har udset sig en and, som kommer ud af flokken og flakser med vingerne for sit liv. Ørnen strækker de store kløer frem. Den lille and drejer i et sidste forsøg af, slipper væk - og overlever. Ørnen flyver videre ud over vandet og slår sig ned. Palle Graubæk står med kikkerten.
- Den har vist gemt en død gås nede i vandet, fortæller han.

Ørnene er et af fuglereservatets store trækplastre. Men der er altid nye og spændende fugle, som enten er på træk, eller slår sig ned i reservatet i en længere periode.
- Og der er alt det andet dyreliv. Vi har registreret 270 fuglearter herude og 30 sommerfuglearter. Der er hugorme, snoge, skovfirben, tudser og frøer, rådyr, ræve, harer og skovmår. Der er altid noget at se på, der er åbent døgnet rundt hele året - og man betaler ikke entre, siger Palle Graubæk.

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk