20. juni 2021
Lidt uden for det centrale Ringsted gemmer der sig en historisk og helstøbt naturoplevelse ud over det sædvanlige. Fra den ene ende til den anden af Haraldsted Sø er der omtrent fem kilometer. Foto: Anders Ole Olsen
gallery icon

Se billedserie

Lidt uden for det centrale Ringsted gemmer der sig en historisk og helstøbt naturoplevelse ud over det sædvanlige. Fra den ene ende til den anden af Haraldsted Sø er der omtrent fem kilometer. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hemingwayske drømme på Haraldsted Sø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Hemingwayske drømme på Haraldsted Sø
Oplev - 14. maj 2021 kl. 07:00

Jeg sidder i en kano på Haraldsted Sø, på hvad der viser sig at være årets første sommerdag i starten af maj. Her hiver jeg min 'Fire'-stang frem . Min far er frisør, og han byttede sig faktisk til den for en klipning.

- For en klipning!? Ej, hvor godt, det er en god deal, udbryder Lars Berndt, som er kanoens styrmand og følger op med en høj latter, da jeg fortæller ham om byttehandlen.

- Jeg var faktisk lige ude og svinge lidt med stangen i lørdags. Sådan en type som dig må da også være til fiskeri?, spørger jeg Lars.

- Ja, jeg er nu faktisk mest til kystfiskeri. Jeg må sige, at sådan en havørred er gudespise for mig. Det der med at spise det, man fanger, det er måden at gøre det på, understreger han, mens jeg får ført linen gennem stangens øjer og bundet blinket godt stramt.

- Nu skal vi have en gedde, udbryder jeg med Hemingwayske undertoner.

- Det bliver en fed kamp, hvis du får en på krogen, siger Lars tilbage, mens jeg løsner hjulet og svinger hurtigt og resolut og giver slip på linen, der skærer sig gennem den lumre sommerluft.

- Hov, der var jeg lige ved at fange fotografen. Det kunne ellers have været et kønt billede, siger jeg kækt og haler hurtigt ind igen.

Et par kast efter må jeg sande, at mit udstyr og min teknik nok ikke bliver til så meget a la 'Den gamle mand og havet', som jeg dagene op til havde drømt om. Til gengæld venter en solid kanotur på Haraldsted Sø til et shelter ved den østlige side af Vrangeskov, hvor Grøn Guide i Ringsted Kommune Lars Berndt vil vise naturområdet, og alt hvad det har at byde på af friluftsliv, frem. Med pletvis sol i ryggen ror vi med kurs mod øst.

Naturlig mental ro

Vrangeskov byder på mange fine naturoplevelser, som de forvredne bøge, skrænterne med de mange kildevæld og selvfølgelig udsigten over Haraldsted Sø vidner om. Og så er det også et naturområde, hvor oldtiden virkelig foldede sig ud og middelalderen for alvor blev brutal. Alt det har Lars Berndt beskæftiget sig med i nu snart seks år som kommunens naturformidler.

- Det er jo et fint og skønt naturområde med en masse kildevæld. Hvis man går vest mod Søsportshjørnet (ved Ringsted Ro- og Kajakklub på Ejlstrupvej, red.), er der i Vrangeskov en masse kildevæld, som giver en helt speciel fauna. Helt ud mod øst er jordbunden anderledes end resten af skoven, så der er noget helt fantastisk diversitet her i Vrangeskov. Så er der ugler. Der kommer tit ørne forbi, som der i øvrigt gjorde i morges. Der bor også grævlinger. Der er simpelthen så mange fede ting her, fortæller han, der til dagens naturformidling har udskiftet vandreskoene med årer.

- Vi har jo egentlig ikke særlig meget natur i Ringsted. Der er mange marker, men det kan jo altid diskuteres, om det er natur. Den nordlige del heroppe, der er vi heldige at have noget skov, fortsætter han og påpeger:

- Det bliver så også brugt rigtig meget nu. Corona har virkelig givet det et boost.

Lars Berndt og resten af holdet fra kommunens Teknik- og Miljøcenter har i mange år arbejdet på at få flere og flere ud i naturen, for som han siger fra sin styrmandspost i kanoen:

- Jeg kan i hvert fald mærke på mig selv, at naturen giver sådan en mental ro, og sådan tror jeg egentlig, at vi alle sammen har det som mennesker.

- Vi er ved at lave en hjemmeside, hvor vi prøver at samle, hvad der er af naturoplevelser i kommunen. Der står Haraldsted Sø, eller aktivitetssøen, som vi kalder den, ret højt på listen. Her har man nemlig mulighed for at tage sin lille kano eller kajak og sejle en tur. Og så kan man tilmed tage sit eget telt med eller booke en tid i shelteret for virkelig at få den fulde naturoplevelse, fortsætter han og pointerer:

- Her i løbet af foråret skal vi også gerne have lavet et til shelter i den anden ende af søen, så vi får to kommunale shelters herude. Det vil så blive med bookingsystem, så der ikke kommer for meget tryk på.

Urter i snuden

- Se, der har vi landingspladsen lige frem. Se, hvor meget vand der er på bådebroen. Tak skal du have, det bliver svært at komme tørskoet på land, griner Lars, i det vi apropos snakken om sheltere når destinationen og shelteret øst for Vrangeskov.

Tørskoet på land kommer vi heldigvis og sætter os til rette ved en bænk på shelterpladsen, der foruden bådebroen rummer bålplads, toilet og sovekammer med rigelig plads. Lars skænker te op fra sin medbragte termokande, mens jeg betragter shelterpladsen, der er svøbt ind i glitrende grønt fra top til tå.

- Man kan jo passende benytte sig af det famøse internet. Der er for eksempel den her app, der hedder 'Seek', hvor man kan tænde sit kamera og holde den op foran en plante. Så fortæller den dig, hvad det er, lyder det fra Lars, der hurtigt opfanger bøgebladenes grønne og klare skær i mine øjne.

- Skal vi prøve med løgkarsen? fortsætter han og rejser sig i retning mod toilettet ved shelterpladsen, hvor hans næse har snuset sig frem til urten som en anden specialtrænet politihund.

- Det er jo bare om at tage det med hjem, hakke det en gang og så smide det i gryden, råder Lars, der nulrer planten blidt mellem sine fingre for at frigive dens aroma, mens telefonen bekræfter ham i sin antagelse om løgkarse.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foruden soveområde er der bålplads og toilet ved shelterpladsen. Foto: Alexander de Summer-Brason Welford

Borgerkrig og fabeldyr

- Hvis vi går op her, er der den gamle borg, fortsætter Lars, mens vi forlader løgkarsen og nutiden og trasker videre mod fortiden ad Oplevelsestien, som den hedder.

- Her har vi voldgraven, og derinde var så borgen, Valsøgård, peger han ud.

- I forbindelse med Grevens Fejde (borgerkrigsperiode i Danmark fra 1534 til 1536, red.) blev Anne Meinstrup, der ejede den, simpelthen dræbt i Ringsted Ting, og borgen her blev brændt ned. Hvis vi går videre hen ad stien, kommer vi til Ridebanen. Der går faktisk en historie om, at ildsprudlende heste rider der om natten. Det er ikke sikkert, at det er rigtigt, siger Lars lettere ironisk.

- Kom ikke og sig, at der ikke sker noget i den her by. Midt i mulighederne, ikke?, følger jeg op, mens Lars griner og gør holdt et par hundrede meters gågang fra Valsøgård.

- For mange år siden fandt man ud af, at det var et 1500 år gammelt anlæg, som nok har været en slags udsigtspost, hvor man nok har kontrolleret varesejladsen på det, der har været en flod dengang, fortæller han om området med de efter mytens ildsprudlende fabeldyr, der dog i dag lader vente på sig.

Bare sidder og er til

Efter en tur i fortiden tager vi tilbage til nutiden og nyder en sidste kop te ved shelteret. Roen og stilheden indfinder sig hurtigt, mens solen bryder gennem skydækket akkompagneret af fuglenes kvidder og vindens stille brise.

- Jeg tænker, at lige det, vi gør nu, er noget af det allerfedeste ved at være ude i naturen. Når man bare sidder, lytter og kigger og bare er til. Så er det svært at tænke over hverdagens problemer. Ens hjerne får bare en pause, og det kan den godt bruge nogle gange, siger Lars.

Med de ord vender vi tekopperne på hovedet og sætter kursen tilbage mod Vrangeskov i vest.

Tag selv ud og oplev den historiske og helstøbte naturoplevelse, som hedder Haraldsted Sø ved Vrangeskov. Og tag da teltet eller tarpen med, hvis shelteret er optaget. God fornøjelse.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk