21. november 2018
Mosede Fort blev åbnet som museum i 2014 - 100-året for 1. verdenskrigs begyndelse. Museumschef Henriette Buus (i midten) og Greves borgmester Pernille Beckmann fik selskab af Prins Joachim, der klippede pigtråden.
gallery icon

Se billedserie

Mosede Fort blev åbnet som museum i 2014 - 100-året for 1. verdenskrigs begyndelse. Museumschef Henriette Buus (i midten) og Greves borgmester Pernille Beckmann fik selskab af Prins Joachim, der klippede pigtråden.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Millioner til fort: Nu skal historien om neutraliteten rulles ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Millioner til fort: Nu skal historien om neutraliteten rulles ud
Oplev - 19. januar 2018 kl. 11:38
Af Julie Grothen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I 100-året for afslutningen af 1. Verdenskrig opruster Mosede Fort med nye udstillingsrum og ny forskning om Danmarks neutrale position under krigen. For 100 år siden var fortet bemandet som en del af den 40 kilometer lange skyttegravslinje Tune-stillingen. I dag er betonkasematten et museum, der fortæller historien om den rolle, Danmark som neutralt land indtog i krigen.

Da Finansloven endelig blev vedtaget lige før jul, var det med en bevilling på fem millioner kroner til museet i den gamle kasemat.

- For os har første trin været at fortælle den underbelyste historie om Danmark under 1. verdenskrig. Andet trin bliver, at vi får nogle faciliteter, så vi også kan vise nye udstillinger, siger Henriette Buus.

De fem millioner skal bruges på at genopføre to såkaldte fredskaserner, som i sin tid husede en del af fortets bemanding. De to træbarakker skal på museet bruges til udstillinger og aktiviteter - og til tidssvarende toiletforhold for museets gæster, hvilket ikke er uvæsentligt i 2018.

Danmark under 1. verdenskrig er en underligt ufortalt historie. Måske fordi de danske tab var minimale i forhold til de millioner af soldater, der blev dræbt ude i Europa, selvom 4000 sønderjyder døde under tysk flag, der også faldt danskere, som kæmpede på de allieredes side, og omkring 750 sømænd måtte lade livet.

- Krigshistorien har handlet meget om selve krigen. Men historikerne er begyndt at se mere på hele samfundet. Og der sker nogle dramatiske omvæltninger under 1. verdenskrig, hvor hele befolkninger bliver inddraget for at sikre staternes overlevelse. I Danmark blev der udviklet snarrådige aktiviteter for at sikre den danske neutralitet. Beslutningerne blev forhandlet mellem staten, erhvervslivet og befolkningens organisationer. At fastholde neutraliteten krævede, at alle borgere og erhvervsliv bidrog. Neutralitetspolitikken angik ikke kun hær og flåde, siger Henriette Buus.

Fødevarer var et af de helt afgørende områder for bevarelsen af den neutrale stat, fortæller hun.

- Vi kunne blive ved at være et neutralt land, fordi vi solgte fødevarer til begge krigsførende nationer, men det gav også mindre mad til den danske befolkning. Derfor systematiserede man velfærdsordningerne, så man kunne bevare folkesundheden - og undgå en revolution, siger Henriette Buus og tilføjer svinekødet som det oplagte eksempel.

- Før krigen var flæsk bondekost, men under krigen begyndte borgerskabet virkelig at sætte pris på det. Det var et lille skifte, men fik betydning for Danmark som svineproducerende land, siger hun.

Mosede Fort er med midler fra Velux-fonden i gang med et stort forsknings- og formidlingsprojekt med titlen Kampen om Maden 1914-1918, som løber over de kommende år frem til 2020, og som munder ud i nye aktiviteter i det udendørs fortareal.

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk