31. maj 2020
Landet over ligger 125 sten med en længde på fire meter eller mere. Her ses Bolundstenen, som ligger smukt med udsigt over Roskilde Fjord. Foto: Lars Kimer
gallery icon

Se billedserie

Landet over ligger 125 sten med en længde på fire meter eller mere. Her ses Bolundstenen, som ligger smukt med udsigt over Roskilde Fjord. Foto: Lars Kimer
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gå på jagt efter kæmpesten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gå på jagt efter kæmpesten
Oplev - 06. april 2020 kl. 09:08
Af Lars Jørgensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Bolundstenen, som ligger på halvøen Bolund nord for Risø ved Roskilde Fjord, blev ifølge sagnet kastet af en heks fra den anden side af fjorden efter en trold. Stenen ramte trolden, som sank i jorden. Hvis du flytter stenen, kommer trolden frem igen!

arrow Læs også: Ny stenet attraktion dukket op på Bolund

Ovenstående er blot et af de mange sagn, som knytter sig til Danmarks kæmpesten, og som kan læses på www.kæmpesten.dk. Bag hjemmesiden står geolog Henrik Jønsson Granat. Han har gennem mange år samlet oplysninger om stenene og i 2018 åbnede hjemmesiden, hvor man kan gå ind og læse om og se billeder af de i alt 125 kæmpesten, der overholder kravet om en længde på mindst fire meter på længste led.

- Hele idéen bag projektet er at få lokket folk ind og læse om stenene og blive klogere på både de mange sagn og geologien i de områder, de befinder sig i, siger Henrik Jønsson Granat.

Han har selv besøgt og beskrevet de 125 sten samt de ekstra otte under mindstemålet, der er taget med på hjemmesiden på grund af deres interessante historie. Ud over sagnene kan de store sten fortælle os noget om landskabernes tilblivelse.

- Er vi så heldige at støde på en ledeblok - altså sten af en slags vandresten, som kan komme fra bjergarter i for eksempel Norge eller Sverige - kan den være med til at kortlægge isens vandring og bevægelse under istiden.

På den måde er stenene jo også et vidnesbyrd om vores historie langt tilbage i tiden, siger Henrik Jønsson Granat.

Sten er også et råstof

En af de nyeste sten på hjemmesiden er en sten fundet i Klosterskov syd for Viby Sjælland.

- Den har en diameter på cirka fem meter og ligger i skovbunden. Øverste del af den er sprængt af og er sikkert blevet brugt af nogle af områdets beboere til byggeri eller lignende. Det fortæller jo også en historie om, at disse kæmpesten ikke bare er nogle store blokke, der bare ligger i vejen på markerne, men faktisk er et råstof, som man har brugt i forskellige sammenhænge, siger geologen.

  • I Danmark findes lige omkring 125 kæmpesten. Kæmpestenene kendetegnes ved, at de måler fire meter eller mere på længste led. På Bornholm er mindstemålet dog sat op til fem meter.
  • Se oversigten over Danmarks kæmpesten på www.kæmpesten.dk.
  • Hjemmesiden drives af GEUS og er finansieret af fondsmidler.

Henrik Jønsson Granat har også sin egen favoritsten. Det er dog ikke en af de 31 sjællandske sten, som er opført på hjemmesiden, men derimod den nordjyske Skyumstenen, som ligger på stranden mellem Skyum Bjerge og Vilsund med udsigt over sundet til Mors.

- Dels har jeg selv gået på efterskole i området, så stenen vækker selvfølgelig nogle minder fra min barndom. Men den er også ret unik geologisk set. Den består blandt andet af grovkornede og kødfarvede kalifeldspatkrystaller samt palgioklas og kvarts. Og så ligger den flot ned til vandet, siger Henrik Jønsson Granat og griner.

Skyumstenen skulle i øvrigt være kastet af en kæmpe på Mors mod Skyum Kirke. Og så vender den sig ved duften af nybagt brød i Gærup.

arrow Nul ny campingbutik: Klage fra DN spænder ben
22. februar 2020 kl. 06:19 Opdateret: kl. 15:53
arrow Tre lokaler giganter med på ny side om kæmpesten
21. august 2018 kl. 17:11 Opdateret: kl. 13:17
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk