13. august 2020
Man kan møde de omstrejfende Brahma-høns på Tokkeruplund. Foto: Nikolaj Rasch Skou
gallery icon

Se billedserie

Man kan møde de omstrejfende Brahma-høns på Tokkeruplund. Foto: Nikolaj Rasch Skou
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ferie med hønsefødder og gulerødder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ferie med hønsefødder og gulerødder
Oplev - 31. juli 2020 kl. 11:30
Af Nikolaj Rasch Skou, DAGBLADET
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I Hønseriget Tokkeruplund Bed & Breakfast kan du overnatte i telt, sige godmorgen til hønsene og hive gulerødder op af jorden.

Helt inde i hjertet af den danske natur, hvor man kan opleve rådyr og musvåger og møde vinbjergsnegle og omstrejfende høns.

Lige der midt imellem Skovtårnet i Rønnede, Faxe Kalkbrud og Koldkrigsmuseet og verdensarven på Stevns Klint.

Her man møder den tidligere balletdanserinde Dorthe Kreutzfeldt og hendes mand Jørgen Rasmussen, der for fem år siden slog sig ned i et landskab, som består af lige dele stilhed og susen i løvtræerne.

Fakta
  • Hønseriget Tokkeruplund Bed & Breakfast har fem værelser, der kan rumme i alt otte gæster.
  • Der er også mulighed for at sove i telt.
  • Gæsterne har adgang til køkkenhaven og kan møde de omstrejfende Brahma-høns, som leverer æg til morgenmaden.
  • Adressen er Tokkerupvej 36, 4640 Faxe.
  • Man kan reserveret værelser på Booking.com eller ved at skrive til e-mailen info@oggi.dk eller ringe på telefon 61 30 89 12.

- Her kan være så stille, når det ikke blæser, og det er det, jeg holder så meget af. Jeg vil gerne dele den her fantastiske stilhed med vores gæster, siger Dorthe Kreutzfeldt, da hun har vist os vejen henover marken til tykningen i skovkanten, hvor der findes en lille intim teltplads med mulighed for at lave mad over egen ild.

- Man kan også sove inde i et af vores værelser. Det afgør vores gæster helt selv, siger hun, imens vi går tilbage til gården, der tidligere var hjem for Piil-Jensens familie med 11 børn og i dag er Hønseriget Tokkeruplund Bed & Breakfast.

Dorthe Kreutzfeldt er den primære værtinde, som byder velkommen og viser rundt i de tre lyse værelser, hvor der hviler en afslappet og uformel stemning, som gør det nemt at geare ned.

Og udenfor kan man møde maden i form af hønsene og en stor køkkenhave, som må bruges. Man kan begynde dagen med stedets hjemmelavede morgenmad, der indbefatter nogle af landets bedste økologiske æg, og her er en skøn solnedgangsbænk til rådighed.

Helt særligt år

Intet er dog helt som det plejer at være i hønseriget. For flertallet af gårdens 40 Brahma-høns blev nemlig slagtet, spist og puttet i fryseren sidste år, og så har coronaen gjort, at alle de udenlandske sommergæster ikke er her. Og de danskere, der kommer, kan ikke være mere end en enkelt familie på hele Tokkeruplund.

- Man må tage det sure med det søde, som Vivi Flindt altid sagde til mig. Det er meget specielt i år. Vi havde det bedste år nogensinde i 2019, og i år går det slet ikke rundt for os, konstaterer Dorthe Kreutzfeldt, der heldigvis har en mand på lønarbejde, som er it-specialist.

- Jørgen har arbejdet hjemme på en meget tynd mobildataforbindelse, og det har faktisk fungeret, men vi glæder os til, at fibernettet snart kommer, som også vil give en bedre dækning på vores mobiltelefoner, siger Dorthe Kreutzfeldt.

Heldigvis er det præcis det modsatte af ønsket om en hurtig internetforbindelse, som bringer gæsterne til Tokkeruplund, der kommer for at slappe fuldstændig af og lade op.

- Det er meget forskelligt, hvad vores gæster forventer af os. Nogen vil helst passe sig selv, mens andre kommer og spørger os om, hvad man kan opleve, og hvor man kan spise og handle, fortæller hun.

- Jeg henviser ofte til Jomfruens Egede, som er et virkeligt godt spisested i den lidt dyrere ende, men man kan også lave sin egen mad her. Min mand er vokset op på et lille husmandssted syd for Spjellerup tæt på Lotte Leis' hvidløgsproduktion, mens jeg voksede op i Brønshøj og tog sporvognen ind til Det Kongelige Teater, da jeg var balletpige. Så jeg er virkelig en storbypige, og det er en god læreproces for et barn at komme herned, hvor du selv kan grave kartofler og trække en knasende frisk gulerod op af jorden, siger hun.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk