22. marts 2019
- Harry Potter fik sparket døren ind. Nu er fantasy blevet rigtig folkeligt, det er virkelig en fornøjelse, siger Kenneth Bøgh Andersen. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

- Harry Potter fik sparket døren ind. Nu er fantasy blevet rigtig folkeligt, det er virkelig en fornøjelse, siger Kenneth Bøgh Andersen. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fantasyforfatter: Hvad nu, hvis helvede var en provinsby...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fantasyforfatter: Hvad nu, hvis helvede var en provinsby...
Oplev - 12. oktober 2018 kl. 12:08
Af Julie Grothen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvad forbinder cykelkælderen på Dagmarskolen i Ringsted med en telefonboks i New York og Fantasy Bogmessen på Herlufsholm Kostskole?

arrow Læs også: Fede feriedage i vente med fantasy bogmesse

I hvert fald én person: Kenneth Bøgh Andersen. Den 41-årige forfatter er en af de helt store i Danmark, når det gælder fantasy. OPLEV Sjælland møder ham i hans kælder i villaen i Valby, hvor han bor med sin kone, to sønner og hunden Milo.

Kenneth Bøgh Andersens skriveværksted er en drøm af en kælder for fantasynørder. På reolerne står titlerne af Stephen King tæt, på andre hylder frister flere bogværker med danske folkesagn, Bibelen, »1001 nats eventyr« og Tolkiens værker. »Frankenstein« ligger fremme, og det samme gør et opslået og rigt illustreret værk om Leonardo da Vincis opfindelser. Det er et gedigent bibliotek, men fungerer også som Kenneth Bøgh Andersens kontor med skrivebord og computer placeret op mod en væg. For selvom omgivelserne er vældig autentiske og hans bøger er fyldt med bibelreferencer og sagnvæsener, så kommer inspirationen indefra.

Mød forfatteren
  • Du kan møde flere end 30 danske forfattere, der vil fortælle om deres bøger på fantasy-bogmessen på Herlufsholm Kostskole den 19. og 20 oktober.
  • Den gamle skole danner også rammen for blandt andet rollespilskampe, skattejagter og workshops med special effects og våbenskjold. Og så kan der selvfølgelig købes bøger og måske endda få et signeret eksemplar med sig hjem.
  • Herlufsholm Fantasy Bogmesse finder sted den 19. og 20. oktober på Herlufsholm, Herlufsholm Allé 170, 4700 Næstved.

- Jeg kigger ind i en væg, og alligevel er det alt muligt andet, jeg ser, siger han.

For eksempel toner barndommens cykelkælder frem i flere af hans bøger. For Kenneth Bøgh Andersen boede en stor del af sin barndom i Ringsted, og cykelkælderen på Dagmarskolen, hvor han gik, har været inspiration til scener i flere af hans bøger. - Når jeg skriver om en by, så er det jo altid Ringsted, siger han.

Helvede som provinsby
Som barn slugte han »Den uendelige historie«, »Narnia«-bøgerne og »Alice i Eventyrland«. Og fantasy talte til ham, da han begyndte at skrive. - Jeg havde fornemmelsen af, at den genre kunne noget andet. Der er så meget universelt i de historier. Det handler ikke bare om drager og dæmoner. Det er det genkendelige i det uigenkendelige, siger han.

Kenneth Bøgh Andersen begyndte at skrive i 10. klasse, kraftigt inspireret af det amerikanske gyserikon Stephen King.

- Jeg fik lyst til selv at finde på. Det er nemt at gå i gang, det er bare at tænde computeren, siger Kenneth Bøgh Andersen, som til gengæld fik de første 15-20 afslag hos forlagene, før han endelig fik et positivt svar. - Jeg kunne mærke, jeg kom nærmere og nærmere. Det skulle nok lykkes, siger han.

Det manuskript, som blev antaget, var forlægget til trebindsværket »Slaget ved Caïssa« om den alvorligt syge 13-årige dreng Frode, der træder ind i et skakspil mellem livet og døden. Kenneth Bøgh Andersen havde set muligheden for at tage de store emner op. Gud og djævelen. At tro eller ikke - og den frie vilje. Han manglede at skrive de to sidste bind i fortællingen, da han sendte første bind ind, men så kom beskeden fra forlaget, mens han var på tre måneders rejse i USA. Han modtog den i en telefonboks i New York.

- Det var den besked, jeg havde ventet på, siger Kenneth Bøgh Andersen.

Sjov i helvede
Redaktøren, som gav ham beskeden på telefonlinjen over Atlanten, er stadig hans redaktør den dag i dag. Og fantasygenren har han holdt ved. Siden debuten i 2000 har han skrevet løs. Kenneth Bøgh Andersen er uddannet lærer, men han har i mere end et årti været forfatter på fuld tid. Hans mest kendte bøger, uden for fantasy-kredse, er superheltehistorierne om Antboy, som er også er filmatiseret. Men det helt store fantasy-værk er de seks bind i serien »Den store djævlekrig«, der netop er oversat og udkommet som lydbog på engelsk.

I »Den store djævlekrig« ser Kenneth Bøgh Andersen på ondskab fra et alternativt synspunkt - gennem historien om drengen Philip, som bliver Djævelens lærling.

- Jeg ville forvandle helvede til en provinsby. For selvom der går folk rundt i lænker og bliver pint til verdens ende, så skal Djævelen og dæmonerne jo også have et samfund til at fungere, siger han og tilføjer, at den banale historie om det gode mod det onde jo er fortalt 1000 gange.

- Det var sjovt at gøre Lucifer til en nuanceret karakter og sætte spørgsmålstegn ved det absolut gode og det absolut onde. Rent mytologisk giver det også mening, for Djævelen har jo engang været en engel, siger Kenneth Bøgh Andersen, som beskriver et helvede, som både er grusomt og sine steder sært sjovt.

Kenneth Bøgh Andersens Helvede har for eksempel en hovedgade, hvor man bogstaveligt talt går ovenpå hovederne af de fordømte, som selv i deres liv har trådt på folk.

- Straffen matcher forbrydelsen. Helvede som univers er også morsomt. Men nogle gange gør det også ondt på hovedpersonen og forhåbentlig på læseren, siger Kenneth Bøgh Andersen, som også har sørget for at Gud og Djævelen altid komme i kontakt med hinanden - de løfter bare røret og ringer op.

- Afstanden mellem de forskellige verdener og underverdener er ikke længere et opkald. Det er også praktisk, at man ikke behøver at rejse i syv dage, siger Kenneth Bøgh Andersen, der selv synes, at hans historier bliver lidt mere interessante, fordi han, ud over sin egen fantasi, også trækker på referencer til klassiske værker som Dantes »Den Guddommelige Komedie« og ikke mindst bibelhistorierne. - Jeg skriver ikke Bibelen om, men jeg skriver til - og jeg læser den lidt, som Fanden ville læse den.

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk