12. december 2019
Morten ?Møller? Sørensen fortæller om vindmøllen i Ringsted. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Morten ?Møller? Sørensen fortæller om vindmøllen i Ringsted. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En pose økologisk mel med 214 års historie på bagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En pose økologisk mel med 214 års historie på bagen
Oplev - 19. juli 2019 kl. 09:26
Af Victor Viemose
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Pas på vingerne, advarer Morten 'Møller' Sørensen, mens han med en stang hiver i de store, hvide trævinger på Ringsted Vindmølle. De sætter i bevægelse, og OPLEV's skribent og fotograf må gå i dækning en kort stund.

Det er en vindstille og hed dag, men Morten Sørensen, der siden 80'erne har været møller på Ringsted Vindmølle, deraf tilnavnet, vil gerne vise den frem fra sin bedste side. Og når det ikke blæser, så må man hjælpe den lidt på vej.

En flytning, en brand, en genopbygning og endda en periode som møbeludstilling og autoforhandler. Der er ikke grænser for det, som Ringsted Vindmølle har været udsat for gennem sin 214 år lange historie.

Oprindeligt opført ved Have Mølle af C.H. Miller i 1805 som én af de første i Danmark i hollandsk stil, så har Ringsted Vindmølle holdt til på sin nuværende placering på Køgevej siden 1813.

I 1881 kunne den gammeldags vindmølle ikke hamle op med nymodens dampmøller længere, og de følgende godt 80 år skiftede den hænder mange gange.

Selvom termometeret viser 28 grader udenfor, så er der forfriskende køligt, da vi træder ind på møllens nederste etage, hvor der blandt andet befinder sig store poser af allerede kværnet mel.

- Væggene er så tykke, at der er koldt herinde stort set året rundt, siger Morten 'Møller' Sørensen og hiver samtidig fat i en bog om møllens historie, som han slår op i.

- Jeg havde noget mere hår dengang, siger han med et grin og peger på en række billeder fra restaureringen af møllen i 1984.

Ringsted Vindmølle var året før blevet købt af firmaet Glunz & Jensen med det formål, at den igen skulle i funktion.

Morten 'Møller' Sørensen var blandt de håndværkere, der var hyret til at stå for istandsættelsen. Restaureringen var i første omgang kun udvendig, men sidenhen blev der også indkøbt indvendigt maskineri. I dag er Ringsted Vindmølle den eneste mølle i gammel hollandsk stil, som er i funktion året rundt.

- Der er ikke noget af maskineriet, som ikke tjener et formål, bemærker Morten 'Møller' Sørensen.

Vi har bevæget os op på næste etage, hvor der er fyldt med tandhjule og remme, og det er her, at den nykværnede mel hældes i poser.

- Når møllen producerer mel, så skal jeg næsten være tre steder på én gang. Ud over at holde øje med den etage, vi står på, skal jeg også holde øje med, at der er nok korn i kværnen på øverste etage, og på midterste etage skal jeg kontrollere farten på møllen. Det er god motion, siger Morten 'Møller' Sørensen.

25 kroner. Det koster en pose mel på to kilo fra Ringsted Vindmølle, og det har den gjort siden 1986.

Økologisk og uden tilsætningsstoffer har melet også været siden begyndelsen. Inden det blev populært. Det bliver til godt 800 poser om året.

- Vi laver ikke mere, end vi kan sælge. Og vi sælger aldrig mel, der er mere end tre uger gammelt, siger Morten 'Møller' Sørensen.

Vil man have fingrene i melet, så kræver det en tur til Køgevej. Det bliver nemlig kun solgt ved møllen og på det tilhørende museum.

- Vi vil gerne have, at man får oplevelsen af at se møllen, når man køber sin mel. Hvis vi kun solgte det i supermarkedet, var der ingen grund til at have så flot en mølle, siger Morten 'Møller Sørensen.

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk