28. juli 2021
Fem sjællandske kommuner vil sammen lave en 250 kilometer lang cykelrute gennem det midt- og vestsjællandske istidslandskab. Projekt har fået navnet Istidsruten, og Anders Lauritsen er tovholder på projektet.
gallery icon

Se billedserie

Fem sjællandske kommuner vil sammen lave en 250 kilometer lang cykelrute gennem det midt- og vestsjællandske istidslandskab. Projekt har fået navnet Istidsruten, og Anders Lauritsen er tovholder på projektet.
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Cykelrute på vej: 250 kilometer gennem istidens landskaber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Cykelrute på vej: 250 kilometer gennem istidens landskaber
Oplev - 02. februar 2018 kl. 14:10
Af Thomas Rye

Istiden har i den grad sat sit præg på det midt- og vestsjællandske landskab. Fem kommuner arbejder nu sammen om at skabe en 250 kilometer lang cykelrute gennem Istidens landskabsdannelse. Fra pladsen omkring Brorfelde Observatorium er der en fantastisk udsigt udover de sjællandske alper og Lammefjorden.

- Bakkerne ser måske ganske store ud heroppefra, men under istiden var de fuldstændigt begravet under et to kilometer tykt lag af is. Man kan godt forstå, at de enorme ismasser har sat deres præg på landskabet, da de endeligt smeltede, siger Anders Lauritsen, der er projektleder på Istidsruten.

  • Istidsruten er en 250 kilometer lang cykelrute.
  • Ruten går gennem Lejre, Holbæk, Odsherred, Sorø og Kalundborg.

- I vores del af Sjælland er vi så heldige at have nogle meget varierede landskaber indenfor forholdsvis korte afstande. For eksempel er der ikke langt fra bakkerne omkring Brorfelde til for eksempel Lammefjorden, Vesterlyng eller Sagnlandet Lejre. Alle disse landskaber har det til fælles, at de blev formet under Istiden, siger Anders Lauritsen.

Istidsruten skal dog ikke kun handle om geologi og smukke landskaber.

- Selvom vi er nogen, der synes den slags er meget spændende, så er det en for snæver målgruppe at henvende sig til. Derfor vil man på Istidsruten også kunne finde en masse informationer om områdets kulturhistorie. Istiden formede landskaberne langs ruten, men dermed formede den også livsvilkårene og bosætningsmulighederne for de mennesker, der boede i områderne i de næste mange tusinde år, siger Anders Lauritsen.

Ruten bliver bygget op omkring fire oplevelsescentre: Geopark Odsherred, Naturpark Åmosen, Sagnlandet Lejre og Brorfelde Observatorium. Derudover bliver ruten forsynet med skilte, der fortæller om lokalområdet og dets historie, og man vil også benytte sig af de muligheder som moderne teknologi og smartphones giver i formidlingen. Samtidig er Istidsruten i færd med at opbygge et samarbejde med lokale foreninger og ildsjæle langs ruten, der kan fungere som guider og fortællere for de rejsende.

- Oprindeligt var vores mål at åbne ruten i 2019, men vi er i tidsnød, og kan ikke nå at være klar før efteråret 2019. Det giver ingen mening at åbne en cykelrute på den årstid, så målet er nu at være klar til 2020, siger han.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk