25. september 2021
Krydderurter er godt for mange ting. Det var prins Henrik også overbevist om. Foto: Anders Ole Olsen
Krydderurter er godt for mange ting. Det var prins Henrik også overbevist om. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bryg te af urtehaven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bryg te af urtehaven
Oplev - 27. maj 2021 kl. 15:28
Af Jonatan Leer, docent - Ph.d., Leisure Management, Professionshøjskolen Absalon

I 2017 havde jeg fornøjelsen af at interviewe prins Henrik i hans private gemakker på Fredensborg. Det var under et år før, han døde, og et halvt år før, kongehuset sendte en pressemeddelelse om, at han led af demens. Jeg oplevede ham nu som meget nærværende og skarp i den gode time, vi fik sammen. Emnet var også et af hans favoritemner, nemlig mad. Jeg var blevet engageret til at skrive et bogkapitel om prinsens forhold til mad og betydning for madkulturen ved det danske hof. Han fortalte levende om chokket over at opleve det danske køkken anno 1966, hvor han første gang kom til landet. Han var særligt forfærdet over, at man inden for grønsager næsten kun spiste kartofler. Dem fik man til gengæld til alt. Han var ved at falde på halen, da han under en officiel middag i Jylland skulle spise hele tre slags kartofler til sin flæskesteg: hvide, brune og »franske«.

Da interviewet var ved at være slut, ville prinsen vise mig sin imponerende bogsamling. En ting, han var særlig stolt af, var det imponerende udvalg af bøger om krydderurter. Den fyldte flere hyldemeter. Her var både asiatiske bøger om urter som lægemiddel og bind om de mange franske urter, han var vokset op iblandt i det sydlige Frankrig. Prinsen var meget optaget af urter, og han fortalte også om, at han altid havde et lille udvalg friske krydderurter stående ved sin plads ved middagsbordet, så han kunne tilføje dem efter behag til sin mad. Det havde han lært af sin mor.

Gode for »erotismen«

Prinsen slog også et slag for krydderurternes positive indvirkninger på sundheden. De forskellige urter havde forskellige kvaliteter. Nogle var beroligende, mens andre var gode for »erotismen«, som han sagde på sit charmerende, syngende dansk.

Siden jeg var stor dreng, har jeg selv været glad for urtete om aftenen i stedet for aftenkaffen. For mig har det aldrig givet mening at drikke kaffe om aftenen. Måske en lille kop til at slå mave efter en større middag sammen med en avec, men de mere beroligende urter virker mere relevante end koffein på den tid af døgnet.

I mange år var det primært kamillete, som jeg stadigvæk holder meget af. De senere år har jeg dog eksperimenteret mere. Det startede med, at jeg begyndte at dyrke mynte i haven og efter nordafrikansk inspiration lavede myntete med frisk mynte. Den er fantastisk og behøver ikke sukker, synes jeg.

De senere år har jeg så eksperimenteret med en række urter med inspiration fra prins Henriks foredrag. Jeg er blevet særligt glad for te med salvie, fennikel og rosmarin. Sidstnævnte skal ikke trække for længe, så bliver den bitter.

Prøv dig selv frem i din eller bekendtes urtehaver, hvis du gerne vil have et beroligende aftenligt vitamintilskud og måske styrket »erotismen«. Jeg kan ikke huske, hvilke urter der havde den egenskab, men lad mig det vide, hvis I finder ud af det.

Skål i urtete!

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk