16. september 2021
Brug æblerne, lyder opfordringen fra Jonatan Leer.
Brug æblerne, lyder opfordringen fra Jonatan Leer.
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Brug dine æbler - til kage, most eller snaps

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brug dine æbler - til kage, most eller snaps
Opdateret 11. november 2020 kl. 15:18
Oplev - 16. oktober 2020 kl. 10:05
Af Jonatan Leer, docent, Professionshøjskolen Absalon

Efteråret og efterårsferien har altid været tæt koblet til smagen af æbler. Sure eller søde. Sprøde eller smattede. I min familie har vi altid haft mange æbler. Så kunne man se frem til måneder med æbleflæsk og æblekager i alskens varianter. Jeg bliver ofte ked af det, når jeg går forbi villahaver, hvor æblerne bare falder på jorden og rådner. Derfor kommer jeg med denne opfordring: Brug jeres æbler! Det er en hån mod naturen og dig selv at gøre andet.

Så tænker du måske, jamen, hvordan kan jeg det? Vi kan ikke nå at spise dem alle, inden de rådner, hører jeg tit. Men det er der råd for. Man kan jo altid give dem væk til værdigt trængende eller bede de værdigt trængende om selv at komme og plukke. Det hedder medmenneskelighed eller sund fornuft.

Derudover kommer her tre andre muligheder:

Kage

Æbler er fantastiske til kage. Du kan google et utal af varianter fra skærekager til de mere avancerede som den franske tarte tatin, hvor man bager æblerne i karamel i en pande og kommer et låg af butterdej på. Den skal vendes efter bagning, så butterdejslåget bliver til en bund. Det kræver lidt håndelag, men du vil ikke fortryde det. Ellers er der jo altid den klassiske med æblegrød, makroner og piskefløde. Den holder, og jeg laver altid min æblegrød uden sukker. Så træder æblets smag tydeligere frem, synes jeg, og så er det nærmest sundt. Så sparer jeg til gengæld ikke på makronerne eller fløden...

Most

En af de mest effektive måder at få brugt store mængder æbler er ved at moste. Jeg har en faster i Humlebæk, der gør det hvert år, og vi har fået lov til at være med. Det er virkelig et skønt projekt for hele familien. Har man ikke en faster med sådanne kompetencer eller udstyret, så kan man flere og flere steder komme med sine æbler og få dem mostet og se, hvordan processen er. Fx tilbyder Østervanggård i Lille Skensved ved Køge at moste dine æbler. De tager 80 kr. for cirka 20 kilo, hvilket vil give dig ca. 10 liter. Det er både en familievenlig oplevelse, og du får med garanti en most, der smager lysår bedre end den gennemsigtige fra supermarkedet. Man finder mange lignende tilbud over det meste af Sjælland.

Snaps

For de voksne skal det også nævnes, at de fleste æbler er fantastiske til snaps. Det gælder også de såkaldte mad­æbler. Fx Belle de Boskop giver en himmelsk snaps. Man skal bare lade en flaske snaps trække med fem grofthakkede æbler med kærnehus i to uger og derefter stå i en måned. Så er den rigeligt klar til julefrokosten!

Så det er bare med at komme i gang! Og ve jer, hvis jeg kommer forbi en have med bjerge af rådnede æbler på jorden!

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk