16. januar 2021
Kongehallen i Sagnlandet Lejre er blevet et kæmpe tilløbsstykke. Og højsæderne er blevet selfie-stationer - som det ses i baggrunden. Foto: Agnete Vistar
gallery icon

Se billedserie

Kongehallen i Sagnlandet Lejre er blevet et kæmpe tilløbsstykke. Og højsæderne er blevet selfie-stationer - som det ses i baggrunden. Foto: Agnete Vistar
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billeder: Kongehallen er blevet verdens berømt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billeder: Kongehallen er blevet verdens berømt
Oplev - 15. august 2020 kl. 10:19
Af Agnete Vistar

Den kæmpemæssige vikingehal, som blev indviet af dronningen for nylig, er blevet Sagnlandet Lejres største attraktion nogen sinde. Men der er også meget andet at opleve i Sagnlandet, der oplever stort rykind denne sommer.

Da den mægtige kongehal i Sagnlandet Lejre blev indviet af Dronning Margrethe i juni i år, bragede begivenheden igennem pressen, og ringene bredte sig også i vandet i udlandet.

Med den 61 meter lange, 10 meter høje og 12 meter brede vikingehal har Sagnlandet fået et kæmpe aktiv; et trækplaster, som trækker tusinder af gæster til den kulturhistoriske attraktion hver dag.

Og mange af gæsterne kommer fra udlandet. Norge, Sverige, Tyskland, Frankrig og Holland, fortæller udviklingschef i Sagnlandet, Charlotte Frantzdatter.

Samtlige gæster skal en tur gennem den fantastiske hal, der er rekonstrueret ud fra de formodninger, man har haft om, hvordan de enorme vikingehaller i Gl. Lejre har set ud, som de knejsede for 1200 år siden på en bakke blot to kilometer fra den nye hal.

Her blev Danmark til, og det er ganske vist - forskerne og historikerne er mere og mere overbeviste om, at Gl. Lejre var et magtcentrum i jernalderen og den tidlige vikingetid, og at kalde landsbyen for Danmarks fødselsattest er ikke at skyde forbi målet.

- Der er allerede gået rigtigt, rigtigt mange mennesker gennem kongehallen. Folk har læst om hallen og set den i tv, siger Charlotte Frantzdatter.

De to højsæder i kongehallen er blevet selfie-stationer, hvor stolte forældre tager fotos af poderne - og sig selv. Men Sagnlandet er også meget andet end hallen, og gæsterne bliver typisk en hel dag på arealerne i det historiske landskab. Og der er med 43 hektar rigelig plads til alle, så Covid-19 reglerne uden problemer kan overholdes.

- Man kan lave et lidt absurd regnestykke: Der ville være plads til 107.000 mennesker her i Sagnlandet, hvis alle stod med afstand til hinanden efter corona-retningslinjerne. Det vil selvfølgelig aldrig ske, men det viser, hvor god plads vi har her, og det er noget, der værdsættes af gæsterne, fortæller Charlotte Frantzdatter.

Her kan man møde vikingefamilier og andre fortidsfamilier i jernalderbyen og stenalderbostedet, hvor man kan møde en rigtig stenalderjæger. Man kan foretage en tidsrejse i den mere skræmmende fælles forhistorie, vi alle har, når man står ved kanten af Offermosen. Og man kan møde arbejdende kunstnere i de historiske værksteder, hvor pottemagerne og tekstil-eksperterne huserer.

Båldalen er fuldt med aktiviteter; man kan sejle i en stammebåd og skyde med bue og pil og prøve spydkast.

Meget populære er de arkæologiske værksteder, hvor man kan søge i sandet efter fortidsgemmer med graveske eller rigtig metaldetektor. Værkstederne er for nylig blevet bygget helt om, da der efter corona-reglerne ikke var afstand nok mellem dem. Overskuds-træ fra kongehallen er blevet brugt til at indrette sandkasserne.

Sagnlandet stod i fare for at kollapse økonomisk tidligere i år på grund af coronakrisen. Men med den meget store opmærksomhed, der nu er rettet mod stedet, og donationer og indsamlinger på over 1,7 millioner kroner, har kultur-attraktionen nu rettet skuden op igen.

Sagnlandet Lejre
Slangealleen 2, 4320 Lejre

Åbent kl. 10-17 tirsdag - søndag frem til 20. september

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk