22. april 2019
Musvåge ved Nykøbing. ¬ Foto: Peter Andersen
gallery icon

Se billedserie

Musvåge ved Nykøbing. ¬ Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billeder: Kom og oplev de store rovfugle ved Storebæltsbroen blive talt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billeder: Kom og oplev de store rovfugle ved Storebæltsbroen blive talt
Oplev - 12. oktober 2018 kl. 09:21
Af Per Vagnsø
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

På søndag skriver ornitologer rovfugle på træk over Storebælt i mandtal for 17. gang. Specielt musvågerne følger den faste forbindelse over bæltet. De har vandskræk, og så er de lidt dovne.

De benytter sig hverken af brobizz eller nummerplade-genkendelse ved Storebælts-forbindelsens betalingsanlæg i Halsskov, musvågerne, der ligesom andre rovfugle trækker mod lunere himmelstrøg på denne årstid.

På deres vej mod kanal-egnene i Holland, Belgien og Frankrig, hvor der er mildt og masser af mus at fange om vinteren, »snyder« musvågerne sig over Storebælt.

- Der er ingen tvivl om, at de bruger broen som ledelinje og som en eller anden tryghedsskabende livline, konstaterer ornitolog Henrik Weidling.

På søndag er han en af dem fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF) i Vestsjælland, der på 17. år sætter sig til rette på en lille bakke lige nord for broens landfæste på Sjælland for at notere antallet af fugle på træk.

Sol og modvind er bedst

De første 16 års observationer har vist, at det langt overvejende er musvågerne, der har fundet ud af at gøre brug af broen, og de vover sig først ud langs den, når de hjælpes på vej af god termik - opadgående, varme luftstrømme, der kan løfte dem til vejrs, så de kan glide adstadigt af sted på stive vinger tværs over det for dem så frygtindgydende bælt.

- Antallet farer bare op og ned afhængigt af vejret. De trækker ikke ved vindstyrke ni eller derover. Ved fem-seks sekundmeter vind trækker de lige langs broen. Det er bedst for dem i svag modvind og med god solindstråling. Så kan de drive hele vejen til Fyn uden at bevæge en vinge, forklarer Henrik Weidling om de dovne fugle.

I 2014 satte musvåge-tællingen rekord. På blot én time fulgte næsten 900 musvåger den faste forbindelse, men i 2015 og 2016 udeblev termikken, og de tre timers tælling gav meget få notater på ornitologernes blokke.

Tre timer uden en fugl

2017 satte på en måde også rekord.

- Ja, vi grinte lidt ad os selv sidste år. Vi sad i tre timer uden at se en eneste fugl. Vi siger jo, at de ikke trækker i regn og tåge, men det var ikke tidligere blevet bevist, og vi fik da både kaffe og kage, som den humørfyldte fuglekigger siger.

Han tilføjer dog, at det trods alt er sjovere at tælle til 900 end til nul.

Før den faste forbindelse over Storebælt blev bygget, trak musvågerne næsten kun ved Stigsnæs, og tællingerne, der skal fortsætte, indtil der er gået 100 år, kom i stand, da nogle af landets universiteter umiddelbart efter Storebælts-forbindelsens åbning i 1998 holdt naturvidenskabs-festival.

Nogle talte om, at de havde set musvåger trække langs den nye bro.

Derfor blev nogle af de grønne organisationer spurgt, om de ville være med til at kortlægge fænomenet, og det har DOF, som Henrik Weidling sidder i hovedbestyrelsen for, så været med til lige siden.

Vil også bruge Kattegat-bro

De er altså allerede blevet en del klogere på, hvordan vejret skal og ikke må være, for at musvågerne krydser vandet ved broen, men de kan af gode grunde ikke bevise, om fuglene også trak ad samme rute, dengang det var færger, der forbandt Sjælland og Fyn.

Henrik Weidling er dog overbevist om, at den faste forbindelse spiller en afgørende rolle, og han betegner det også som sandsynligt, at musvågerne vil benytte sig af en fast Kattegat-forbindelse, hvis den skulle blive til noget.

Fakta:
Søndag 14. oktober klokken 11-14 tæller ornitologer fra DOF-Vestsjælland trækfugle, og de vil gerne have besøg af »fans«.

De tæller ved brofæstet for Storebæltsbroen ved Halsskov (parkering ved Isbådsmuseet, Storebæltsvej 140, 4220 Korsør), ved fugletårnet ved »Flasken« lige nord for dæmningen ud til Reersø og ved det gamle, traditionelle udtrækssted
på Stignæs.

Det er ikke for sjov, at ornitologerne siger, at trækfuglene lider af vandskræk. Når rovfugle, gæs, duer, drosler, kragefugle, lærker og finker er på træk fra det høje nord og store dele af Sibirien, udgør Danmark en flaskehals på ruten til det øvrige Europa, og fuglene vælger de korteste overgange over vand.

Fuglene koncentreres på odder og næs, som rager ud mod de »frelsende« kyster på den anden side. Stigsnæs har alle dage været berømt for sit store udtræk. Her kan fuglene se Agersø og Omø lige ud for kysten, og er de først nået så vidt, kan de se Langelands trygge kyster.


Først når tællingerne har været gennemført i 100 år, regner ornitologerne med at kunne sige noget mere præcist om fuglenes trækvaner og deres forhold til Storebælts-forbindelsen. Til den tid skulle alle tænkelige vejrtyper en søndag midt i oktober nemlig have
indfundet sig.

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk