18. oktober 2019
Flere nedslag i Bibelen præger væggene i Kirkerup Kirke. Her ses syndefaldet til venstre og til højre fordrivelsen fra Edens Have og Eva som mor. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Flere nedslag i Bibelen præger væggene i Kirkerup Kirke. Her ses syndefaldet til venstre og til højre fordrivelsen fra Edens Have og Eva som mor. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bibelen som tegneserier på kirkevæggen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bibelen som tegneserier på kirkevæggen
Oplev - 18. januar 2019 kl. 15:25
Af Lars Jørgensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der gemmer sig mere bag de hvide murstensvægge, end man umiddelbart skulle tro, når man går op mod indgangen til Kirkerup Kirke lidt syd for Gundsømagle. Landsbykirken er indvendigt dekoreret med en fin samling kalkmalerier, der i skibet omhandler Det Gamle Testamente og i koret er Det Nye Testamente gengivet i simple illustrationer.

De ældste af vægmalerierne kan dateres tilbage til år 1080, fortæller sognepræst Kristian Gylling. Han anbefaler, at man lægger vejen forbi kirken og ser et meget konkret eksempel på, hvordan livet har været for mange mennesker for 7-900 år siden.

- Det var jo tegneserier. Folk forstod jo ikke ret meget af, hvad der foregik, men så kunne de sidde her og blive klogere på kristendommen. Det var jo også her, man fik nyhederne om verden omkring sig, så man var nødt til at gå i kirke, siger Kristian Gylling, som også er præst i Ågerup Kirke og Hvedstrup Kirke.

Mange af kalkmalerierne er da også lette at afkode. En stor del af dem er hovedpunkter i bibelhistorien; skabelsesberetningen, syndefaldet, Noas ark og opstandelsen. Men også de syv dødssynder er afbilledet.

- Min egen favorit er skabelsesberetningen, hvor Gud skabte Jorden på syv dage. Den er vidunderlig - og er også en, som for eksempel konfirmanderne godt kan lide, siger Kristian Gylling, der på 10. år er sognepræst ved de tre kirker.

Han fortæller gerne om kirkens historie og udsmykningen på murene. Når det sker, er det hos de unge lyttere, at interessen er størst.

- Det moderne menneske er en pudsig størrelse. Vi er blevet alt for mange ord, og det er først nu, at de unge igen går meget op i billeder med Instagram og så videre. Så det er faktisk mest dem, som har interessen for malerierne. Men ofte, når jeg hurtigt forklarer, hvad det er, så går der et lys op for også de ældre af kirkens brugere, og så kan de se, hvad malerierne illustrerer, siger Kristian Gylling.

Selvom Kirkerup Kirke ligger lidt afsides i landsbyen øst for Roskilde Fjord, er der jævnligt gæster. Kirken har nemlig status af vejkirke, så alle, der har lyst, kan besøge kirken i dagtimerne.

- I sommerhalvåret er der mange turister, der tager hertil. Så kommer amerikanerne i store busser for at se kirken. Blandt andet fordi, det er så overkommeligt og let tilgængeligt. Der er ikke så mange finurligheder, men man har været meget konkret, siger Kristian Gylling, der også nævner, at mange cyklister lægger vejen forbi kirken.

Kalkmalerierne i Kirkerup fortæller altså både bibelhistorie, men giver også et historisk indblik i, hvordan livet omkring landsbyen har været. Og der er god grund til at bevare både kirke og udsmykning, mener Kristian Gylling.

- Det er vores kulturarv. Chur-chill blev spurgt under Anden Verdenskrig, da briterne manglede penge til hæren, om de ikke skulle tage dem fra kulturmidlerne, og bruge dem på krig. Der svarede han: Hvad skal vi så kæmpe for? Og det kan vist ikke siges meget bedre, smiler han.

Kirkerup Kirke
Kirkerupvej 21b
4000 Roskilde

Åben kl. 10-16 i hverdagene (dog ikke under kirkelige handlinger)

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk