22. juni 2021
Marianne Stolt Petersen og Kenneth Lau Rentius er vendt tilbage til Nyord som værtspar på en gammel bondegård, der tilbyder både ro og mørke. Som ekspert i nattehimlen er Kenneth Lau Rentius absolut ikke tilhænger af lysforurening. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Marianne Stolt Petersen og Kenneth Lau Rentius er vendt tilbage til Nyord som værtspar på en gammel bondegård, der tilbyder både ro og mørke. Som ekspert i nattehimlen er Kenneth Lau Rentius absolut ikke tilhænger af lysforurening. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ægtepar hygger sig med Bed and Breakfast under stjernehimlen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ægtepar hygger sig med Bed and Breakfast under stjernehimlen
Oplev - 16. maj 2021 kl. 17:20
Af J.C. Borre Larsen

Som børn kom de på øen, fordi de havde familie der. De har endda leget sammen. Efter at have boet det meste af deres ungdom og voksne liv i henholdsvis Vejle og København flyttede de til Nyord. Her boede de i hver sit hus, indtil de blev forelskede i hinanden, flyttede sammen og i sommeren 2018 åbnede et lille Bed & Breakfast.

Det er den korte historie om Marianne Stolt Petersen, 46, og Kenneth Lau Rentius, 56, der driver Strågården.

- Vi har aldrig prøvet det før, men vi synes, at det er hyggeligt at bo i et hjem, hvor andre holder ferie, lyder det samstemmende fra værtsparret.

En hobbyforretning

Strågården Bed & Breakfast er en fredet trelænget gård med stråtag fra 1765. Tidligere har Naturstyrelsen sat gården i stand udvendig, mens den seneste private ejer i slutningen af 1990erne foretog en indvendig renovering. I en af længerne er der indrettet to dobbeltværelser og et familieværelse. Derudover bruger Marianne og Kenneth »Det lille røde hus«, et gammelt Nyord-hus fra 1900-tallet ved siden af Strågården, som feriehusudlejning. Her får man hele huset inklusive førstesalen for sig selv. Samlet set er udbuddet af værelser for lille, til at parret kan leve af deres Bed & Breakfast. Derfor har de begge civile jobs ved siden af.

- Vi kalder det selv en hobbyforretning. Den giver til en god vinterferie, lyder det med et smil fra Marianne.

Vandrefalk gav adrenalin

Men hvem er det så, der finder vej til Nyord, den lille ø på kun fem kvadratkilometer, som er en del af Møn UNESCO biosfæreområde, og hvor der kun er 30 fastboende?

  • På Strågården Bed & Breakfast på Nyord kan man leje værelser eller et feriehus.
  • Værtsparret Marianne Stolt Petersen arbejder i jobcentret i Vordingborg. Kenneth Lau Rentius er projektleder for blandt andet strategi og og virksomhedsledelse.
  • Nyord er en del af Dark Sky Park, hvor man kan se stjernehimlen. Kenneth Lau Rentius er Dark Sky-ekspert, og Strågården tilbyder Dark Sky-ture om natten.
  • Læs mere på www.nyordbed.dk

Før coronapandemien beretter Marianne og Kenneth om besøg fra Canada og Argentina. Under corona er det udelukkende danskere, de fleste fra København og Jylland, men også Falster og Sydsjælland.

- De fleste bruger Nyord som base, og så tager de ud og oplever Møn og Sydsjælland, siger Marianne.

De fugleinteresserede bliver dog på Nyord, der på nord- og østsiden er omgivet af 400 hektar strandenge. Det er hjemsted for et rigt fugleliv og blandt de bedste levesteder og træklokaliteter for vade- og svømmefugle i Østdanmark.

- Vi havde et par, som to gange havde set en vandrefalk. De var helt oppe at ringe, ler Marianne.

Samlet set er det tydeligt for Marianne og Kenneth at se, at Strågårdens gæster først og fremmest kommer til Nyord for at nyde freden, roen og naturen.

- Nyord er et sted, hvor tiden står stille uden at gå i stå. Det er ret tydeligt, at gæsterne kommer ned i et andet gear og slapper af, siger Kenneth, der som dreng fodrede køer og grise på Strågården.

Artiklen fortsætter under billedet.

Værtsparret i Strågårdens køkken. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen

Morten Korch-stemning

Det tager kun et kvarter at gå rundt i byen på Nyord. Undervejs kan man kigge på de gamle huse og gårde med stråtage, som ligger klos op ad hinanden, og som oser af Morten Korch-stemming. Fra kommunens side er man i gang med at udarbejde en bevarende lokalplan for området, så man ikke mister den specielle arkitektur.

Et naturligt stop på Nyord er havnen. Herfra sejler den gamle postbåd »Røret« om sommeren med turister mellem Nyord, Sydsjælland og Stege. Frokosten kan man indtage på Lollesgaard eller i Noorbohandelen. Man kan også handle i en lille købmandsforretning.

Ud over »pipfugle-segmentet« møder man på Nyrod vandrere. I maj 2019 blev der åbnet en vandresti med fokus på de vilde bier på Nyord. Øen indgår også som en del af den mere krævende Camønoen.

Et kig på stjernerne

Som noget helt specielt er Nyord udpeget til at være en del af Nordens første Dark Sky Park.

På Strågården kan man få en guidet Dark Sky-tur på halvanden time med i overnatningen. Kenneth er en af kun tre-fire certificerede Dark Sky-guider på Møn, og han fortæller gerne i bælgravende mørke om den smukke stjernehimmel. Igennem hans teleskoper kan man se nærmere på månen og forskellige planeter.

- Hele pointen er at bevare mørket for at undgå lysforurening, siger Kenneth, inden han fastslår:

- Kroppen har godt af at mærke mørket. Ligesom søvnen er det godt for os.

Sammen med Marianne tager han nu hul på det fjerde år som Bed & Breakfast-ejer. Det ligner endnu en sommer, hvor danskerne bliver hjemme.

- Vi oplever, at corona har forlænget sæsonen. Nu får vi også gæster efter sommerferie-perioden, siger Kenneth.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk