21. september 2020
Jacob Topsøe på toppen af udsigtstårnet på Munkebakken i Næstved  - på udkig efter kendte og ukendte attraktioner i byen. 

Foto: Anders Ole Olsen
gallery icon

Se billedserie

Jacob Topsøe på toppen af udsigtstårnet på Munkebakken i Næstved - på udkig efter kendte og ukendte attraktioner i byen. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 100 ting der er værd at se på Sydsjælland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

100 ting der er værd at se på Sydsjælland
Oplev - 27. september 2019 kl. 11:31
Af Kim Palm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Journalist og forfatter Jacob Topsøe er på jagt efter store og små attraktioner på Sydsjælland og Møn. Ny bog er klar næste år.

arrow Læs også: Skovtårnets første efterårsferie

Findes der virkelig 100 attraktioner, der er værd at gæste og fortælle om?

Journalist og forfatter Jacob Topsøe har sat sig selv på opgave og er gået på jagt efter kendte og ukendte seværdigheder på Sydsjælland og Møn.

De første 20 giver næsten sig selv og er beskrevet i enhver turistbrochure. Det er de 80 andre, der primært interesserer Jacob Topsøe.

- Selvfølgelig kan jeg ikke undlade at fortælle om Møns Klint til fordel for et ukendt fortidsminde fra Tybjerg. Det er klart, at de store attraktioner og seværdigheder skal med. Skovtårnet i Rønnede og Stevns Klint er selvfølgelig også med på listen. Men tanken er, at min bog skal være en øjenåbner, der viser både lokale og turister rundt til ukendte seværdigheder, som de færreste havde tænkt på, fortæller Jacob Topsøe.

Sjællands højeste punkt
En af de mere ukendte attraktioner, der med garanti finder vej til bogen »100 ting at se på Sydsjælland og Møn«, er Kobanke ved Rønnede.

Med sine 122,9 meter er den Sjællands højeste punkt, og det var faktisk Jacob Topsøe, der i 2007 fik en gruppe geologer til at foretage nye målinger, der sendte Sjællands højeste bakketop til Rønnede - og ikke som hidtil antaget, Gyldenløveshøj på Midtsjælland.

- Når Gyldenløveshøj tidligere har været hyldet som det højeste punkt, skyldes det, at der sidst i 1600-tallet blev anlagt en kunstig høj på stedet. Men trækker man denne kunstige høj fra i regnestykket, så ligger højdepunktet på Gyldenløveshøj kun 121,3 meter over havet. Ifølge geologerne måler Kobanke 122,9 meter over havet, altså 1,6 meter mere - og her er der ingen ekstra skovlfulde jord på toppen, fortæller Jacob Topsøe.

En ukendt obelisk
OPLEV Sjælland møder Jacob Topsøe på research i Næstved. Her er han snublet over en 10 meter høj obelisk, nænsomt gemt af vejen bag rådhuset i Teatergade. Obelisken blev rejst af beboere i Præstø Amts 3. valgkreds for Frederik 7., som tak for at han underskrev den første danske grundlov i 1849.

- Den er sjov, fordi det viser sig, at den fra 1870 og frem til 1957 har stået på byens mest fremtrædende plads, Axeltorv. Men i 1957 blev den gravet op i forbindelse med anlæggelse af en parkeringskælder, og fundamentet til mindesmærket findes stadig under gulvet i parkeringskælderen på Axeltorv, fortæller Jacob Topsøe, der i Næstved også har kig på Danmarks mindste rytterstatue på Hjultorv, Fladsåtrolden ved rådhuset i Teatergade og udsigtstårnet på Munkebakken.

- Det er ikke svært at finde attraktioner i en by som Næstved eller de øvrige større byer. Opgaven er straks vanskeligere ude i landområderne. Terrænet nord for Haslev og vest for Næstved er nærmest som en ørken af ingenting. Her gælder det om at bruge lokalkendskab og evnen til at fortælle en historie om det store i det små. Det kan for eksempel være en vildtbanepæl, altså en markering af et tidligere kongeligt jagtområde eller et fortidsminde, der er ukendt for de fleste, fortæller forfatteren.

Udforsk dit lokalområde
Bogen »100 ting at se på Sydsjælland og Møn« dækker kommunerne Næstved, Faxe, Stevns og Vordingborg og udkommer næste år - og bliver til med støtte fra de fire kommuner samt Trelleborgfonden.

I forvejen har den 45-årige journalist begået bogen »100 ting at se på Midtsjælland«. Den hører sammen med hjemmesiden www.100tingatse.dk. Her findes blandt andet et kort med den præcise placering af de 100 udvalgte steder i Sorø og Ringsted kommuner.

Grundtanken bag begge bøger og den tilhørende hjemmeside er, at du ved at udforske dit lokalområde kan gøre søndagsturen endnu mere indholdsrig - også selvom det foregår lige henne om hjørnet.

arrow Skovtårnet stråler i ny Lukas Graham-video
30. september 2019 kl. 19:18 Opdateret: kl. 19:05
arrow BMX stjernen Kriss Kyle skød film i Camp Adventure
30. august 2019 kl. 14:15 Opdateret: kl. 10:25
arrow Anerkendt amerikansk magasin: Tag op i Skovtårnet
25. august 2019 kl. 14:43 Opdateret: kl. 14:43
Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?
 

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk