17. oktober 2021
Anna Sofia Falkentoft og Isanoor Djezzaz Nielsen har udformet et projektforslag, hvor gravefelt og striben af enkeltfund-steder markeres. Her med deres model. Foto: Ali Roshanzamir.
gallery icon

Se billedserie

Anna Sofia Falkentoft og Isanoor Djezzaz Nielsen har udformet et projektforslag, hvor gravefelt og striben af enkeltfund-steder markeres. Her med deres model. Foto: Ali Roshanzamir.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ydmyg markering af Solvognens findested

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ydmyg markering af Solvognens findested
Opdateret 07. september 2016 kl. 08:25
Odsherred - 06. september 2016 kl. 12:48
Af Stefan Andreasen

To landskabsarkitekt-studerende fra Københavns Universitet har udformet et projektforslag, der nænsomt markerer de steder i Nationalmuseets oprindelige grave-felt, hvor de mange solvogns-dele blev fundet i Trundholm Mose i Odsherred, oplyser Hans-Jørgen Olsen, direktør for Fonden Geopark Odsherred, til dagbladet Nordvestnyt.

arrow Læs også: De vandt konkurrence om at formidle Solvognens fundsted

De to studerende Anna Sofia Falkentoft og Isanoor Djezzaz Nielsen har i deres studier opdaget, at der er præcise optegnelser for, hvor i gravefeltet de mange solvogns-enkeltdele er fundet.

I deres porojektforslag markeres det store, arkæologiske gravefelt og striben af enkeltfund-steder (i stil med gerningssteds-markeringer), så de tilsammen danner en rute, som de besøgende kan følge og få informationer undervejs.

Da Dronning Margrethe tirsdag besøgte Solvognens findested, afslørede de studerende projektforslaget.

På ruten vil man kunne se, præcis hvor Frederik Willumsen i 1902, under pløjning, fandt de første solvogns-dele, blandt andet hesten. Samme år (1902) fandt Nationalmuseets arkæologer flere stykker af hjul og af solskivens guldbelægning, og de fundsteder markeres også.

Det samme gør fundene af hjulstykket i 1996 med metaldetektor, og Nationalmuseets fund af 19 hjuldele i 1998.

- Vi skal kun være ydmygt til stede med en formidling, der ikke dominerer i landskabet. Derfor skal der ikke bygges et formidlingshus eller en portal, der markerer, at det er Solvognens findested. I projektforslaget afprøver vi nogle ege-tømmerstokke og - stakke, som falder naturligt ind i det flade landskab, siger Geopark-direktør Hans-Jørgen Olsen til Nordvestnyt.

arrow Solvogns-projekt må udskydes på grund af kommunal regnefejl
22. februar 2019 kl. 17:11 Opdateret: kl. 14:31
arrow Nænsom formidling af Solvognens fundsted
08. maj 2018 kl. 18:12 Opdateret: kl. 18:12
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk