23. februar 2020
Den første dansker i rummet, Andreas Mogensen, landede på Nykøbing Skole og viste billeder fra sine ti dage lange rummission i 2015. Foto: Mie Neel
gallery icon

Se billedserie

Den første dansker i rummet, Andreas Mogensen, landede på Nykøbing Skole og viste billeder fra sine ti dage lange rummission i 2015. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video og billeder: Astronaut landede i aulaen uden raket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video og billeder: Astronaut landede i aulaen uden raket
Opdateret 23. januar 2020 kl. 18:15
Odsherred - 23. januar 2020 kl. 17:31
Af Marianne Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Raketten var ikke med da Andreas Mogensen landede i aulaen på Nykøbing Skole på Grundtvigsvej, men det var rumdragten som astronauten afprøvede under sit ti dage lange ophold i rummet.

Den ligner dog mest af en dykkerdragt, og kaldes et skinsuit, som efterligner tyngdekraften og presser rygraden sammen.

Med sig havde Danmarks eneste astronaut også videoer med vægtløse astronauter og billeder af jorden set fra den internationale rumstation.

Han kunne blandt andet fortælle hvordan astronauter i rummet mister muskel- og knoglemasse, synet bliver påvirket og de bliver seks-syv centimeter højere på grund af vægtløsheden, der giver rygsøjlen mulighed for at rette sig helt ud uden et tyngede hoved til at holde den nede.

Og så fortalte han hvordan det vil være en omstændig affære, at sende mennesker til Mars.

-Det tager seks til otte måneder at rejse til Mars. Så skal man vente cirka halvandet år mens Mars og Jorden bevæger sig i den rette position, indtil man så kan rejse tilbage til Jorden igen. Og det tager jo så igen seks til otte måneder, fortalte Andreas Mogensen, som tor på at han igen kan iføre sig rumdragt og kigge på jorden fra det ydre rum om tre-fire år.

Efter foredraget måtte Andreas Mogensen lade sig fotografere og skrive autografer - blandt andet må en raket, som en af skolens drenge havde lavet.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk