19. oktober 2019
Arne Mikkelsen (SF), stående, hæfter sig ved, at kommunens miljørapport om Lundbeck ikke er anfægtet af afgørelsen fra Planklagenævnet.  Foto: Torben Andersen
gallery icon

Se billedserie

Arne Mikkelsen (SF), stående, hæfter sig ved, at kommunens miljørapport om Lundbeck ikke er anfægtet af afgørelsen fra Planklagenævnet. Foto: Torben Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Venstrefløjen om Lundbeck

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Venstrefløjen om Lundbeck
Odsherred - 11. november 2018 kl. 09:24
Af Torben Andersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den Lundbeck­lokalplan, som blev underkendt af Planklagenævnet i sidste uge, blev vedtaget af et enig Odsherred Byråd i oktober 2017. Både Enhedslisten og SF stemte altså for lokalplanen, som DN, naboer og sommerhusejere frygter kan gå ud over miljøet. Enhedslisten stillede dog ændringsforslag i byrådssalen, da lokalplanen blev vedtaget. Partiet foreslog, at den maksimale bygningshøjde i lokalplanområdet reduceres fra 17 meter til 12 meter. Men alle de andre partier stemte ændringsforslaget ned.

Enhedslistens enlige byrådsmedlem, Clark Pratt, mener, at der skal rettes op på flere forhold.

- I princippet synes vi i Enhedslisten, at der mangler et godt samarbejde mellem Lundbeck og de nærmeste naboer, og at der mang- ler monitoreringsboringer uden for Lundbecks »lukkede« system til at sikre, at grundvandet og det lokale miljø ikke er påvirket af industriproduktion. Begge indsatser - samarbejde og boringer - må gerne komme fra Lundbecks side uden om lokalplanen og andre krav fra kommunen og staten, siger Clark Pratt.

I den lidenskabelige debat om lokalplanen har der på de sociale medier været røster fremme om, at medicinalvirksomheden slet ikke burde ligge i Lumsås.

- Enhedslisten Odsherred ikke har noget ønske om, at fabrikken lukker. Men vi ønsker, at Lundbeck respekterer, at virksomheden ikke ligger i et industriområde, men i et område tæt på en landsby og andre typer bebyggelse, herunder et sommerhusområde. Samtidig ligger virksomheden i et område med store natur- og miljøkvaliteter, siger Clark Pratt og fortsætter:

- Denne beliggenhed bør medføre, at virksomheden indrettes og udbygges på en sådan måde, at disse hensyn vægtes højt. Derfor er det også vigtigt, at det kommende forslag til lokalplan for udbygningen også afspejler disse forhold.

Arne Mikkelsen (SF) fortæller, at SF vil tage endelig stilling, når der foreligger et nyt høringssvar og vurderinger. Han fremhæver det som vigtigt, at kommunens miljørapport ikke er anfægtet af afgørelsen fra Planklagenævnet.

- Det er klart, at vi ikke vil acceptere eller stemme for et nyt forslag, som myndighederne ikke vurderer som sikkert. Ligeledes vil vi vurdere konkret i forhold til de reaktioner og påviselige udfordringer, der måtte fremkomme. I vores foreløbige vurdering har vi ikke kunnet se argumenter, der ville gøre, at vi vil forhindre en lokalplanudvidelse, siger Arne Mikkelsen.

SF vil skarpt holde øje med, om der kommer nye oplysninger frem, der berører miljøet på og omkring Lundbeck.

- Det er umuligt at udforme en politik, der tager hensyn alene til udokumenterede frygtvurderinger. Vi er meget opmærksomme på forhold, der dukker op, og som berører forgiftning af miljøet eller forurening af drikkevandet. Bliver det sandsynliggjort, at disse forhold vil lide overlast, så vil SF's politik være at ændre sådanne forhold. Vi vil føre en sådan politik med saglige og dokumenterbare argumenter eller med krav om uvildige undersøgelser på berørte områder, fortæller Arne Mikkelsen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk