25. juni 2019
Urgammelt træ fundet på Lammefjorden skal sendes til Florida til Kulstof-14-analyse, så geologer kan få svar på, hvor gammelt det egentlig er. Foto: Geopark Odsherred
gallery icon

Se billedserie

Urgammelt træ fundet på Lammefjorden skal sendes til Florida til Kulstof-14-analyse, så geologer kan få svar på, hvor gammelt det egentlig er. Foto: Geopark Odsherred
Foto: Geopark Odsherred
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Urgammelt træ under lup i Florida

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Urgammelt træ under lup i Florida
Odsherred - 20. januar 2019 kl. 13:35
Af Marianne Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Om nogle uger bliver nogle helt særlige pakker sendt fra GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland) i København med kurer over Atlanten til et laboratorium i Florida.

I pakkerne ligger små stumper træ fundet fem meter nede i dyndjorden på Lammefjorden. Træ, som geologerne meget gerne vil kende den præcise alder på, skriver dagbladet Nordvestnyt.

Alderen kan en kulstof-14 datering på et laboratorium i Florida hjælpe med at give et svar på, og svaret vil hjælpe forskere og geologer til ny viden om Lammefjordens tidligste historie.

I en artikel, som kan læses i sin fulde længde i Nordvestnyt mandag, fortæller geolog i Geopark Odsherred, Jakob Walløe Hansen om hvordan træstumperne blev gravet op af dyndet for nylig, på en iskold og blæsende januardag på en mark ved Fårevejle Kirkeby, hvor anlægsarbejdet omkring en ny pumpestation er i fuld gang.

- Der er før fundet meget gammelt træ på Lammefjorden, og man har altid gået ud fra at der var tale om eg. Men det vi fik i hænderne den dag, var efter min bedste overbevisning ikke egetræ, og derfor er det interessant at finde ud af, hvilken træsort der er tale om, og ikke mindst hvor gammelt det er, forklarer geologen.

Fordi det indsamlede materiale er helt friskt og ikke kontamineret, vil en datering kunne føje nye kapitler til Odsherreds geologiske historie.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk