28. september 2021
Formand for Foreningen til bevarelse af Adelers Huse, Jan Madsen, glæder sig over at der allerede er godt gang i udlejningen af selskabslokalet i de nyrestaurerede tvillingehuse i Fårevejle Stationsby.

Foto: Per Christensen
gallery icon

Se billedserie

Formand for Foreningen til bevarelse af Adelers Huse, Jan Madsen, glæder sig over at der allerede er godt gang i udlejningen af selskabslokalet i de nyrestaurerede tvillingehuse i Fårevejle Stationsby. Foto: Per Christensen
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tvillingerne i stationsbyen formidler historien og forsamler nutiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Tvillingerne i stationsbyen formidler historien og forsamler nutiden
Odsherred - 19. juli 2021 kl. 10:08
Af Marianne Nielsen

Der er gået seks år, men nu er tiden endelig inde til at formand for Foreningen til bevarelsen af Adelers Huse, Jan Madsen, kan sige »færdigt arbejde« og »Velkommen indenfor«.

Bygningerne blev kondemneret i 2014 og året efter blev Foreningen til bevarelse af Adelers Huse dannet, og der blev lavet en overgivelsesaftale mellem foreningen og kommunen, når bygningerne var sat i stand.

Det er de nu, og Jan Madsen, som har været med fra begyndelsen, glæder sig over, at en markant del af byens og egnens historiske bygninger nu kan bruges til både at forsamle nuværende generationer, og samtidig været formidlingssted for netop Adelers Huses historiske sammenhæng.

- Faktisk er selskabslokalet i det ene tvillingehus allerede taget i brug til konfirmationer og studenterfester. Der er bookinger helt frem til 2023, så det er præcis det vi drømte om, for udlejningen af forsamlingshuset skal finansiere formidlingsdelen og vedligeholdelsen i det andet hus, pointerer Jan Madsen og viser rundt i de gamle huse fra omkring 1930.

Fattige boede gratis
Dengang var det asylhuse til ældre, fattige mennesker der på den ene eller anden måde havde tilknytning til Lammefjorden. I Tvillingehusene kunne de bo i husene gratis. Flere elementer fra dengang er bevaret, blandt andet enkelte klinker og trappen op til soveværelset på førstesalen er ikke for gangbesværede - hverken dengang eller nu.

- Det har vi ikke ændret på, heller ikke i forsamlingshuset, så det er nok ikke på førstesalen man skal drikke en flaske whisky, ler foreningsformanden.

Trappen er faktisk så smal, at der heller ikke var mulighed for at få en kiste op og ned, i tilfælde af dødsfald. Derfor er tvillingehusene indrettet med noget, som hos en moderne ejendomsmægler nok ville få betegnelsen »finurlig og oprindelig detalje«.

Fra soveværelset på førstesalen er der nemlig en kiste-sliske ned til stueteeagen lige ved hoveddøren, så bedemanden ikke skulle bøvle med kisten på den yderst smalle og stejle trappe.

Helt op til 2010'erne var husene beboet af familier, men til sidst var de ubeboelige og blev dømt kondemneringsmodne. Det var her Jan Madsen og andre rakte hånden i vejret og fik etableret en forening, der kunne stå for bevarelsen og renoveringen af husene.

- Det har været hårdt, og der har været meget arbejde i det, men det er lykkedes at rejse 6,8 millioner kroner fra forskellige fonde og at se husene som de står nu, som de gjorde dengang er helt fantastisk, siger og glæder sig til at kunne indvie de istandsatte huse på Adelers Plads officielt den 31. juli på plænen foran, hvor mindestøtten af Lensbaron G. F. O. Zypthen-Adeler, rejst i 1928, hilser på forbipassserende.

- Til indvielsen har vi foruden de bidragende fonde, lokale bidragydere og håndværkere også inviteret foreninger fra de omkringliggende byer, for vi vil gerne etablere en tættere kontakt og drage nytte af hinanden og samarbejde mere, siger Jan Madsen.

Til indvielsen af husene er det viceborgmester Thomas Nicolaisen, der repræsenterer kommunen.

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk