15. januar 2021
De to huse er næsten helt færdige, taget er dog under reparation. Fotos: Preben Moth
gallery icon

Se billedserie

De to huse er næsten helt færdige, taget er dog under reparation. Fotos: Preben Moth
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: To huse for 1 krone

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To huse for 1 krone
Odsherred - 12. oktober 2020 kl. 09:19
Af Preben Moth

Den 1. august overtog foreningen Adelers Huse to huse fra Odsherred Kommune mod at betale en krone - men mere om det senere.

Arbejdet hen imod salget har været i gang siden byrådet i april 2014 besluttede, at de to huse i Fårevejle St. skulle kondemneres og sælges. Det blev starten på »Foreningen Adelers Huse«, som i 2015 indgik en aftale med Odsherred Kommune om benyttelse og restaurering af de bevaringsværdige bygninger.

De to huse har gennemgået en omfattende restaurering i løbet af et års tid. Den blev finansieret takket være fondsstøttemidler på 4,7 millioner kroner fra bl.a. Real Dania, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond og Aage og Johanne Louis-Hansens Familiefond.

Det ene hus er indrettet, som lejlighederne oprindeligt så ud med autentisk inventar, kakkelovn og brændekomfur i 1931. Her skal også være et formidlingscenter, hvor gæster kan lære om, hvordan det har været at bo på og opdyrke Lammefjorden efter tørlægningen. Det andet af husene skal indrettes som medborgerhus for byens borgere og en café.

En del ældre i Fårevejle kan huske, hvordan forholdene var i husene, bl.a. de håndværkere der var med til at renovere husene i 1960´erne.

Og den nu 92-årige Inger Kure, der er barnefødt i Fårevejle St., har til tidligere radiojournalist Sten Jørgensen fortalt om de gamle dage.

- Renoveringen blev noget forsinket først af dårligt vejr sidste år og siden af coronaen i foråret, fortæller Ebbe Storm, PR-mand for foreningen.

Nu er renoveringen næsten tilendebragt, men taget er dog under reparation, for rygningsteglene blev i første omgang lagt forkert.

- Vi mangler endnu arealerne udendørs og skal i gang med at søge fonde, for vi vil gerne lave en landhave, som den så ud dengang for næsten 100 år siden, og vi håber på, at frivillige vil hjælpe med at holde haven.

Det er også tanken at leje lokalerne ud til fester, og det er man så småt begyndt på.

I september var der en konfirmationsfest, og der er et samarbejde med Musikforeningen Drauget i gang om små intime koncerter.

Som tidligere nævnt købte foreningen de to huse af Odsherred Kommune for 1 krone og overtog husene 1. august.

- Vi undrer os lidt, for vi har faktisk ikke fået en faktura på beløbet endnu og har derfor ikke kunnet betale for husene som aftalt, slutter Ebbe Storm.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk