23. oktober 2019
Retten i Holbæk afsagde mandag dom i en sag om en 49-årige sosu-assistent, der var tiltalt for at have udnyttet en borgers forelskelse og indløst i alt seks seks checks til en værdi af 100.000 kr. Foto: Mie Neel
Retten i Holbæk afsagde mandag dom i en sag om en 49-årige sosu-assistent, der var tiltalt for at have udnyttet en borgers forelskelse og indløst i alt seks seks checks til en værdi af 100.000 kr. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sosu-assistent dømt: Tog 100.000 kr. fra forelsket borger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sosu-assistent dømt: Tog 100.000 kr. fra forelsket borger
Odsherred - 20. november 2018 kl. 13:31
Af Marianne Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Seks checks på i alt 100.000 kroner var omdrejningspunktet i en sag om stillingsmisbrug, som Retten i Holbæk mandag fældede dom i.

Her blev en nu 49-årig kvinde blev mandag idømt seks måneders betinget fængsel, 120 timers samfundstjeneste og frakendt retten til at have med ældrepleje at gøre.

Retten vurderede, at hun havde misbrugt sin stilling til egen fordel, da hun som sosu-assistent i Odsherred Kommune indløste seks checks fra en nu 76-årig plejekrævende mand bosiddende i det sydlige Odsherred. Her havde den dømte kvinde i en periode i 2016 sin gang via sin vikarstilling som social- og sundhedshjælper i Odsherred Kommune og i en periode på otte måneder indløste hun i alt seks checks på beløb mellem 10 - og 30.000 kroner, som manden havde udstedt.

I retten forklarede kvinden, at hun aldrig havde bedt om pengene, og at hun havde følt sig tvunget til at tage imod dem, da manden ellers havde en tendens til at blive lidt for nærgående.

- Han ville gerne holde min hånd og det gik jeg med til, og så blev han glad igen. Han ville også kysse mig og han kysser mig faktisk flere gange. Jeg skubbede ham væk, men han holder mig fast, forklarede hun blandt andet i vidneskranken.

- Hvorfor indløste du de checks, spurgte anklager ved Midt- og Vestsjællands Politi, Rune Rydik.

-Jeg følte mig forurettet. Han kunne ikke være det bekendt, Jeg var rigtig ked af det, og følte mig krænket, lød hendes forklaring blandt andet. I alle seks tilfælde indløste hun de udskrevne checks samme dag eller få dage senere.

Penge til bil, hus og fest
I retten fortalte den nu 76-årige mand, hvordan han havde givet kvinden checks til blandt andet reparation af både kvindens bil og ejendom og et bidrag til en konfirmationsfest for kvindens datter.

- Var du forelsket i hende, spurgte anklageren den 76-årige.

- Ja det var jeg. Jeg har ikke sagt det direkte, men havde da regnet med, at det skulle være os to, fortalte han og forklarede hvordan de havde udvekslet »små hurtige filmkys« og kindkys.

- Det startede med at hun fortalte at hun havdde problemer med sin bil, og jeg vidste, at hun havde en ufærdig bondegård og jeg følte måske, at hun havde brug for en økonomisk håndsrækning, forklarede manden, som havde et indtryk af at hun ikke havde så mange penge at gør godt med.

Sosu-assistenten og borgerens indbyrdes forhold udviklede sig, og borgereren spurgte specifikt til kvinden, som derfor fik flere og flere besøg hos manden.

I retten fortalte hun hvordan hun havde en beroligende effekt på manden, som med hendes besøg virkede glad og optimistisk, men i weekender, hvor hun ikke var på arbejde faldt borgeren svære at håndtere.

Derfor begyndte hun at besøge ham på vej hjem fra arbejde om fredagen og enkelte gange også lørdag formiddag.

- Det gjorde jeg fordi jeg var bekymret for ham. Han havde truet med at gøre skade på sig selv, forklarede kvinden.

Holdt nytår sammen
Få dage før 2016 blev til 2017, indløste sosu-assistenten den sidste check, denne gang på 20.000 kroner og de to holde og nytår sammen.

De lavede mad sammen og hørte dronningens nytårstale i radioen, da tv-signalet svigtede.

Det var mig selv der valgte det, fordi han var trist og ensom, forklarede hun.

Få uger senere stoppede kvinden sit arbejde i kommunen, og en ny hjælper kom for at tage hånd om mandens behov.

Manden ærgrede sig over at have givet sosu-assistenten penge og at de havde et forhold. Informationer, som blev indberettet til lederen og derfra blev der indledt en politisag.

Dommer: En grov sag
Det var en enig domsmandsret, der kendte den 49-årige sosu-assistent skyldig i samtlige tre anklageforhold i anklageskriftet.

Kvinden var tiltalt for at have overtrådt straffelovens §144 om modtagelse af gaver, § 155 om misbrug af sin stilling til at opnå egen fordel eller krænke andre enten privat eller offentligt samt §282, der handler om at udnytte andres letsind.

- Det er særdeles alvorligt, og vi har lagt vægt på handlingens grovhed, sagde dommeren

Dommeren takserede overtrædelserne til seks måneders betinget fængsel med en begrundelse, der med al tydelighed viste, at hendes forklaringer i retten ikke vandt gehør.

- Vi er enige om resultatet. Du har erkendt at have modtaget checks, og at du var klar over at du ikke måtte modtage gaver. Du udnyttede hans ensomhed og forelskede i at opnå ydelser, lød det blandt andet fra dommeren, som heller ikke faldt for forklaringen om at det var kvinden, der var den krænkede part i sagen, sådan som både kvinden og forsvareren forsøgte at give indtryk af.

- Vi afviser, at du var krænket. Du have mange muligheder for at sig fra, men du gjorde det ikke, og dine forklaringer stemmer ikke overens med at du indløste de checks. Du kunne have henvendt dig til ledelse, påpegede dommeren.

Lang sagsbehandling
I strafudmålingen lagde dommeren vægt på, at kvindens handlinger godt kunne have resulteret i en strengere straf end seks måneders betinget fængsel, samfundstjeneste og fratagelse af retten til at arbejde med ældre mennesker i plejesektoren.

Årsagen til at det ikke blev det yderligere sanktioner, skal findes i de udvidede rammer for vilkårene for samfundstjeneste fra 2015, og det faktum, at sagens afslutning har været længe undervejs. Et retsmøde i februar blev aflyst, da hovedvidnet ikke var i stand til at møde i retten på grund af sygdom.

- Vi er ikke overbevidst om at de udvidede rammer ville være nok, men der er gået mere end to år og det er ikke din skyld, forklarede dommeren.

Kvinden har udbedt sig betænkningstid.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk