29. maj 2020
Solvognens fundsted skal markeres med en kæmpe installation, og nu er jorden der skal bruges købt eller lejet. Foto: Mik
Solvognens fundsted skal markeres med en kæmpe installation, og nu er jorden der skal bruges købt eller lejet. Foto: Mik
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Solvognens fundsted kan ikke købes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Solvognens fundsted kan ikke købes
Odsherred - 19. september 2019 kl. 18:56
Af Martin Hoffmann Kønig
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Jordfordelingen er på plads til det kommende projekt, der skal hype Solvognens fundsted, men et forsøg på at købe jorden er mislykkedes.

Trundholm Mose: Planernen er store og fra Nordea-fonden har Geopark Odsherred modtaget 3,1 mio. kr. til at gennemføre en markering af Solvognens fundsted i Trundholm Mose.

Odsherred Kommune har også gjort sin del, og økonomiudvalget har godkendt den jordfordelingsplan, hvor der efter forhandlinger med de relevante jordejere er opkøbt jord for 2,6 mio. kommunale kroner, som nu skal vedtagtes af Jordkommissionen den 25.septemner.

Men på èt punkt har forhandlingerne været noget sejere end forventet. I hvert fald har ejeren af den jord, hvor det enestående bronzefund i 1902 blev fundet, ikke ønsket at sælge sin jord, og derfor har de rmåtte tænkes i nye baner. Aftalen med jordejeren blev, at der i stedet for et køb er indgået en 20-årig uopsigelig lejeaftale, så nu kan sagen sendes til byrådets vedtagelse, og borgmester Thomas Adelskov (S) er overbevist om, at der nu er landet en god løsning, så projektet kan komme i gang.

»Det er klart, at jordejeren har en veneration for stedet, og det har ikke været aktuelt at foretage en ekspropriation af jorden, så en lejeaftale er en fin løsning. Hvad der så skal ske med området om 20 år, må vi vente og se,« siger han.

Planerne er at skabe en markering, hvor man går igennem fire meter høje, rust-røde porte, og træder gennem en tidsrejse til bronzealderen. Det er i hvert fald løftet fra arkitekt-firmaet Kurtzweil, der skal gøre Solvognens fundsted til en af geoparkens hovedattraktioner.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk