2. december 2020
I en pause i fredagens kraftige regn ankom Højby-vognmand Niels Kaas med sin lastvogn med kran og løftede de tre skulptur-dele i Karl Aage Rigets skulptur op på laddet. Foto: Højby Lokalråd
gallery icon

Se billedserie

I en pause i fredagens kraftige regn ankom Højby-vognmand Niels Kaas med sin lastvogn med kran og løftede de tre skulptur-dele i Karl Aage Rigets skulptur op på laddet. Foto: Højby Lokalråd
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skal på værksted: Skulptur svæver i luften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skal på værksted: Skulptur svæver i luften
Opdateret 26. september 2020 kl. 11:41
Odsherred - 26. september 2020 kl. 11:27
Af Stefan Andreasen

Odsherred-billedhugger Karl Aage Rigets farvestrålende, tredelte skulptur på græsplænen ved trekanten i krydset Højby Hovedgade-Lyngvej i Højby i det nordlige Odsherred, trænger til en omfattende renovering, og nu har Højby Lokalråd samlet tilstrækkeligt mange penge sammen til at sætte arbejdet i gang.

Fredag - i en pause i den kraftige regn - ankom Højby-vognmand Niels Kaas med sin lastvogn med kran og løftede de tre skulptur-dele op på laddet.

Inden da havde Ole Nielsen og Mogens Christoffersen fra lokalrådet løsnet skulptur-delene fra sokler og støtte-tør.

Skulpturen blev kørt til Alcoat i Vig, hvor de rustfrie dele nu skal sandblæses, have repareret svejsninger og genopmales i de 13 forskellige farve-nuancer.

- Det er jo et stort projekt, siger Ole Nielsen, formand for Højby Lokalråd.

Lokalrådet har samlet i alt 66.000 kr. sammen til skulptur-renoveringen: Lions Club har givet 3000 kr., kulturudvalget i Odsherred 35.500 kr., Feriepartner Odsherred 7500 kr. fra Oplevelsespuljen, Sol og Strands »Lokale Håndsrækning« 15.000 kr. og Almegårdsfonden 5000 kr.

Dertil kommer det frivillige, praktiske arbejde, som Højby Lokalråd lægger i projektet, blandt andet at afrense og rustbeskytte de tre støtte-rør til skulpturen.

I samme omgang vil det ene støtterør, der står lidt skævt på fundamentet i jorden, blive stillet i lod igen.

I alt er projektet budgeteret til 72.000 kr.

Arbejdet med genopmalingen skal foregå med rådgivning fra kunstnerens enke, Vibeke Riget, fortæller Ole Nielsen.

- Der står tre vejskilte lige foran skulpturen, som viser til Høve, Ellinge Lyng og til rådhuset. De dækker for skulturen, og der er ingen grund til at have dem stående længere, når trafikken nu bliver ledt udenom hovedgaden, så dem vil vi bede kommunen om at fjerne. Måske kunne der stå et lille skilt, der viser til Lyngen, siger Ole Nielsen.

Den daværende Højby Sparekasse skænkede Karl Aage Riget-skulpturen til byen i 1985, og i en årrække stod kunstværket foran sparekassen.

Den blev senere flyttet til den nuværende placering, og Højby Lokalråd har overtaget ansvaret for vedligeholdelsen efter Højby Erhvervsråd.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk