

Se billedserie
I takt med at restriktionerne for menneskelig samvær er blevet forlænget, denne gang til den 13.april, bliver det stadigt vanskeligere for mange familier, at få tiden til at gå og at undgå corona-kuller.
Vi har derfor bedt Palle Graubæk, fra Naturstyrelsen Vestsjælland, om nogle gode råd, og han har mange.
Her bringer vi seks af hans anbefalinger til gode corona frie oplevelser i Odsherreds fantastiske natur.
Solen skinner og det er med at gå på jagt efter hugorme og snoge, der i disse dage kommer frem fra deres vinterhi. Ifølge Palle Graubæk er oplagte steder at møde dem langs de solbeskinnede vejkanter i skove, og for snogen langs søer og vandløb.
I Odsherred anbefaler han Korshage, Sonnerup skov eller Hovvig som gode steder at finde de danske slanger, men hold afstand til dem, for de er lige kommet frem, og har brug for al den sol og varme de kan finde.
En anden mulighed er at stå tidligt op, og bevæge sig ud med en kikkert og se på fugle, og her er der mange muligheder for en unik oplevelse.
"Sol med vind fra syd og øst giver gode muligheder for at opleve fuglene på træk til ynglepladserne nordpå. Selvom der er sne og frost gælder det for fuglene om at komme først op til de bedste ynglepladser. Korshage og Skansehage er gode steder at se dem fra, og kom fra middag til nogle timer frem, hvor der tit opstår termik af varmen. Det benytter traner, musvåger og havørne sig af, og skulle det være dårligt vejr er skarvkolonien på Hovvig helt sikker, og her er der en oplevelse for både synet, næsen og ørerne," siger Palle Graubæk til dagbladet Nordvestnyt.
Kongsøre skov er værd at tage til, men husk afstand til andre besøgende, og her er det oplagt at gå på ”se-jagt” efter de første forårsbebudere, den knaldgule citronsommerfugl, men også ved Hovvig er der store muligheder for at se sommerfuglen eller dens slægtninge, Nældens takvinge eller den lille hvide og orange Arora sommerfugl.
Palle Graubæk er vel nok en af de mænd i Odsherred, der ved mest om naturen, og når han skal anbefale en oplevelse af helt særlig karat, så lyder anbefalingen på en tur i de gamle bøgeskove som Grønnehave, Annebjerg, Ulkerup, Kongsøre eller Stokkebjerg skov, der snart vil smykke sig med blå og hvide anemoner, der knokler for at titte frem før bøgene springer ud og napper alt sollyset.
Hvis man mere er til en oplevelse fra fortiden, så foreslår Palle Graubæk at drage mod Nygård sø, ved Højby, hvor den rekonstruerede bro ud til borgruinen giver mulighed for historieundervisning gennem øjnene. Som supplement kan gæs, ænder, lappedykkere, trækkende traner og måske også en rovfugl nydes, og skal man pirres på fantasien så har Palle Graubæk også et super godt bud.
"Ulkerup skovlandsby går gennem en smuk tur gennem gammel bøgeskov. Anemonerne er fremme, spætterne banker lystigt på de tørre grene og frøerne begynder snart at kvække. Over for den gamle landsby er de spændende og lidt mystiske Ulkerup sjæle, der uden tvivl kan fortælle mange historier om livet i den gamle landsby, hvis du bare giver dig tid til at lytte efter," siger han til Nordvestnyt.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her