15. juli 2020
Gitte Johannesen fra  det regionale Kompetencecenter  for Lungesygdomme  holder øje med byrådsmedlem Felex Pedersen (S), der  - iført en simulationsdragt - prøver, hvordan det føles at lide af KOL.  Foto: Torben Andersen
gallery icon

Se billedserie

Gitte Johannesen fra det regionale Kompetencecenter for Lungesygdomme holder øje med byrådsmedlem Felex Pedersen (S), der - iført en simulationsdragt - prøver, hvordan det føles at lide af KOL. Foto: Torben Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politiker pustede for den gode sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politiker pustede for den gode sag
Odsherred - 21. november 2019 kl. 09:30
Af Torben Andersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Puha, det er hårdt. Jeg kan jo slet ikke få vejret!

Byråds- og regionsrådsmedlem Felex Pedersen (S) prøvede onsdag, hvordan det er at lide af lungesygdommen KOL.

Iført en tung simulationsdragt, en næseklemme og et sugerør i munden kæmpede han sig op og ned ad trapperne på Sundhedscentret i Nykøbing, hvor der onsdag formiddag var lejlighed for alle til at få en lungetest. Det var nemlig international Lungedag, og lokalafdelingen af Lungeforeningen havde i samarbejde med Odsherred Kommune sørger for, at der var mulighed for at få testet sine lunger i både Nykøbing og Asnæs. Sussi Friis, kommunal sundhedskoordinator, havde travlt med at uddele numre til de mange borgere, der var mødt op i Sundhedscentret.

- Da vi holdt lungedag for syv år siden, kom der blot fire, men sidste år kom der 168 i alt, og meget tyder på, at vi når samme antal i år, sagde Sussi Friis.

Kan være anonym
Formanden for Odsherred Lungeforening, Finn Wulff, var tilfreds med fremmødet.

- Det ser ud til, at en del mennesker har behov en lungetest. Her kan man gøre det anonymt. Ud fra en pusteprøve kan man vurdere, om lungefunktionen er nedsat. Sygeplejerskerne rådgiver dem om at gå til egen læge, hvis prøven viser, at de har nogle problemer, siger Finn Wulff.

Odsherred Lungeforening har selv tre hold, hvor KOL-patienter kan træne.

- KOL har desværre også en tendens til, at man bliver mere isoleret, og derfor er det godt at træne sammen med andre, siger Finn Wulff.

Det regionale Kompetencecenter stillede også med rådgivere på lungedagen.

De to hyppigste lungesygdomme i Danmark er astma og KOL. Op mod 600.000 danskere har en kronisk lungesygdom, men mange ved ikke, at de er syge.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk