27. juli 2021
Grønnehave Skov byder på mange oplevelser - og et meget varieret terræn. Foto: Torben Andersen
gallery icon

Se billedserie

Grønnehave Skov byder på mange oplevelser - og et meget varieret terræn. Foto: Torben Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Odsherred: Byskoven bærer skønne minder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Odsherred: Byskoven bærer skønne minder
Odsherred - 25. marts 2021 kl. 13:15
Af Torben Andersen

En skov så tæt på byen som næsten tænkes kan. Og så kan man vælge adskillige indgange. De fleste foretrækker at erobre Grønnehave Skov fra Egebjergvej, overfor skytteklubben, hvor der er en stor p-plads. Andre går ind fra Annebergparken eller fra Isefjordsvej. Og så er der jo også indgange fra Getsøvej (efter vandtårnet) og man må ikke glemme den flotte sti fra Dr. Schadsvej.

Hjerteforeningen har i samarbejde med Skov-og Naturstyrelsen etablerede for nogle år siden en 3,5 lang vandrerute, som nemt kan følges, da der er malet røde hjerter på træerne.

Går man imidlertid til op højre, når man kommer fra p-pladsen på Egebjergvej, så havner man der, hvor den velkendte restauration Grønnehavehus engang lå. Den brændte ulykkeligvis i 1975, men for mange ældre nykøbingensere og andre odsinger var den et yndet udflugtsmål. Her blev der festet og danset til ud på de lyse timer. Og ikke så få gange måtte ordensmagten lige kigge forbi, når lidenskaberne kogte over. Stien mod nord kaldes således også for Kærlighedsstien.

Nu er der på pladsen et borde-bænkesæt og en grillplads. Denne onsdag formiddag, hvor avisens udsendte ser nærmere på skoven, sidder der et lille selskab ved bordet. De fejrer fødselsdag, og der er også sat et flag op. De kender også historien om Grønnehavehus.

- Nu fester vi på corona-maner, ler de.

Grønnehave Skov er ikke kun gået under huden på nykøbingenserne på grund af Grønnehavehus.

Tusindvis af plejere, arbejdsmænd, tjenestepiger og andre ansatte vandrede eller cyklede efter 1915 fra Algade til Grønnehavestræde og videre ud på den asfalterede sti, der fra Isefjordsvej førte til sindssygehospitalet. En hyggelig tur i skoven før og efter arbejdstid.

Som byskov kan gæsten høre en smule trafikstøj fra Egebjergvej og Odsherredvej. Men man kan jo ikke få alt. I Grønnehave Skov kan man midlertid opleve stor variation i stinettet og terrænnet. Sammen med blandt andre skovene i Annebjerg og Ulkerup er den en af den gamle skove i den østlige del af herredet, Her kan man stadig gå på opdagelse i snævre stier, hvor fodtøjet skal være vandtæt.

Skoven med de mange bøge benyttes også flittigt af motionister, hvad enten de er løbende eller rask gående med en hund eller stavstænger. Rundt omkring er der opstillet motionsredskaber, men i hvilken udstrækning de bliver brugt, kan man kun gætte på. På et skilt står: »Sæt dig i skovskider-stilling og rejs dig langsomt op 10 gange«. Skoven er også populær hos orienteringsløbere.

Selv om skoven ikke er Odsherreds største, bliver man ikke færdig med den lige med det samme. Mod vest kan således foretage en lille afstikker ud til nyskabelsen, vådområdet Grønnehave Bæk, et rekreativt naturområde, som Odsherred Kommune og Odsherred Forsyning har skabt.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk