22. juni 2021
Hvorfor skal sex være så besværligt? Det er ét af de gennemgående spørgsmål i Mei Oulunds nye forestilling "Liv i kludene" til Odsherred Teater.  Foto: Rie Neuchs
gallery icon

Se billedserie

Hvorfor skal sex være så besværligt? Det er ét af de gennemgående spørgsmål i Mei Oulunds nye forestilling "Liv i kludene" til Odsherred Teater. Foto: Rie Neuchs
Foto: Rie Neuchs ©
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nyt teaterstykke: Hvorfor skal sex være så besværligt?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Nyt teaterstykke: Hvorfor skal sex være så besværligt?
Odsherred - 16. maj 2021 kl. 07:01
Af Stefan Andreasen

Skuespiller og dramatiker Mei Oulund, Odsherred Teater, er under corona-nedlukningen dykket ned i danskernes sexliv, og det er der kommet forestillingen »Liv i kludene« ud af, med premiere på teatret i Nykøbing 22. maj.

- Under nedlukningen skulle jeg finde på, hvad jeg ville lave til vores næste, lille forestilling, mens vi venter på den store teatersal. Hvorfor ikke en forestilling om sex, tænkte jeg, det kan folk gøre under en nedlukning, fortæller Mei Oulund.

- »En forestilling om sex - ja, ja, gør det«, sagde Simon (teaterleder Simon Vagn Jensen, red.). Og så gik jeg i gang, men jeg har aldrig, aldrig fortrudt en idé så meget.

- I hvert fald i starten. Jeg kunne ikke finde ud af at ringe rundt og spørge nogen om sex. Jeg er selv virkelig privat, hvad det angår, siger dramatikeren.

- Men så kom jeg heldigvis i tanke om, at der i 2019 udkom verdens største befolknings-undersøgelse om sex i Danmark - »Sexus«. Jeg gjorde den til skelettet i forestillingen, fortæller Mei Oulund.

Projekt »Sexus« tager temperaturen på den danske befolknings seksuelle holdninger og adfærd og ser på samspillet mellem livsstil, trivsel, sundhed og seksualitet. 62.000 danskere mellem 15-89 år medvirker.

- Den er på over 800 sider, og det er super interessant læsning.

- Så jeg har taget udgangspunkt i undersøgelsen og suppleret med, hvad jeg har gået og samlet sammen i 55 år og lagt mærke til ved mennesker og selv har oplevet, og hvad man ellers har hørt af historier. Det er vokset ret organisk frem, fortæller Mei Oulund.

Hvad der virkelig skete

I forestillingen spiller hun og hendes mand, skuespiller Henrik Ipsen, ikke et par, men to gennemgående karakterer, to sexologer, plus alle de øvrige personer, der dukker op, blandt andre selveste Adam og Eva.

En scene om, hvad der skete, lige før Eva bed i æblet fra Kundskabens træ i Edens Have.

- Henrik og jeg er sådan nogle sexologer, der til at begynde med laver et lille oplæg om »Sexus«-undersøgelsen. Vi bruger bogen som omdrejningspunkt og har så de to gennemgående figurer og en stribe monologer.

- Det centrale spørgsmål er, hvorfor sex skal være så besværligt?

Hvorfor går mennesker skævt af hinanden, hvorfor er det så sårbart?

Det tager vi blandt andet fat på ved - helt bogstaveligt - at gå tilbage til Adam og Eva, hvor det hele starter, fortæller Mei Oulund.

- Jeg har også en monolog om en kvinde i et parforhold, hvor de har gravet sig ned i skyttegrave, men længes efter at række ud til hinanden.

- Og Henrik har en monolog om et parforhold, hvor manden har en anden ved siden af, fordi hans kone ikke er interesseret i sex.

Dør af grin undervejs

- Vi har det vildt sjovt med at lave den her forestilling, og jeg tror også, den bliver ret sjov for publikum.

- Vi havde den sidste prøve på teatret for 14 dage siden, fordi Henrik skal på turné og spille »Halvgamle mænd«. Så nu kan vi kun prøve på »Liv i kludene« derhjemme.

- Vi sidder ved spisebordet, og så »order« vi løs - det kalder skuespillere det, når vi kører teksten igennem. Så markerer vi lige, hvad vi skal gøre fysisk på scenen.

- To gange om ugen kører vi teksten igennem hjemme i tiden op til premieren på teatret 22. maj.

- Og vi dør af grin undervejs. Vi har det så sjovt. Vi nyder at spille sammen igen. Det er 100 år siden, vi har spillet sammen, fortæller Mei Oulund.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk