4. august 2021
Forfatter Anette Wolters (th.) modtager en blomst til receptionen af billedkunstner Charlotte Krogh (tv.) - i midten keramiker Birgit Krogh.
gallery icon

Se billedserie

Forfatter Anette Wolters (th.) modtager en blomst til receptionen af billedkunstner Charlotte Krogh (tv.) - i midten keramiker Birgit Krogh.
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu er de kvindelige kunstnere i Odsherred skrevet ind i kunsthistorien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Nu er de kvindelige kunstnere i Odsherred skrevet ind i kunsthistorien
Odsherred - 15. september 2020 kl. 20:26
Af Stefan Andreasen

Med corona-forsinkelse var der mandag reception på Malergården ved Plejerup for en ny bog om kvindelige kunstnere i Odsherred.

- Nu kommer lydene igen, og verden vælter pludselig ind.

På Malergårdens gårdsplads sang en kvinde Alberte Windings »Lyse nætter«, som har fast plads på corona-playlisten - anledningen var en reception for bogen »Kvindelige kunstnere i Odsherred gennem 100 år«; planlagt til de lyse nætters tid men udskudt på grund af corona-forsamlingsforbud.

Nu er der lukket mere op for antallet - mandag var der også lukket op for solen, og glæden var stor hos bog-udgiverne - Odsherreds Kunstmuseums og Malergårdens Venneforening - over at bogen og de kvindelige kunstnere nu markeres.

- Vores ønske er at rette fokus på de kvindelige kunstnere på egnen. På den måde får de plads i kunsthistorien, sagde Alice Faber, forkvinde for Venneforeningen.

Bog-projektet er støttet af Odsherreds Kunstmuseum. Bogen indeholder biografier om 21 udvalgte kvindelige kunstnere - malere, vævere, keramikere og en billedhugger; ni af dem nulevende (de fleste af dem til stede ved receptionen), samt eksempler på deres kunst.

Den ældste af de fire generationer, nævnt i bogen, blev født i 1880'erne og havde fra 1920'erne tilknytning som landliggere: Elisabeth Neckelmann (1884-1956), Carla Colsmann Mohr (1887-1974) og Asta Ring Schultz (1895-1978).

Alice Faber konstaterede, at mange af de kvindelige kunstnere, udover deres kunst, har arbejdet organisatorisk. Hun nævnte keramiker Birgit Krogh, der var til stede blandt gæsterne, for hendes engagement i Huset i Asnæs, Clay Keramikmuseum i Middelfart og keramik research-center Guldagergaard i Skælskør.

Anette Wolthers, specialist i køns- og kvindestudier, er hovedforfatter. Hun har arbejdet videnskabeligt med arkivmateriale, interviews og skrivefase i årene 2016-19.

- Jeg har mødt 21 inspirerende, dygtige kvinder, nogle nulevende, nogle gennem arkiv-materiale, gennem deres pårørende og efterkommere. Det har været et stort privilegium at skrive jeres livshistorier, sagde hun.

De portrætterede kunstnere er Elisabeth Neckelmann, Carla Colsmann Mohr, Agnete Swane, Asta Ring Schultz, Ingrid Wichmann, Helga Klitbæk Ejstrup, Ellen Krause Rørup, Birthe Bovin, Amy Bovin, Hanne Swane, Gerda Swane, Vuokko Johansen, Birgit Krogh, Margrethe Agger, Mette Møller Bovin, Marianne Poulsen, Didder Geisler, Anne Rolsted, Charlotte Krogh, Charlotte Bøgh og Maria Bojsen.

- Tidligere har kunsthistorien været de mandlige kunstneres historie - om mænd, skrevet og fortalt af mænd og nogle få kvinder, sagde Anette Wolthers.

Leder af Odsherreds Kunstmuseum og Malergården, Britta Tøndborg, og museumsinspektør Jesper Sejdner Knudsen, takkede Anette Wolters og Alice Faber for bogen og for den store historiske research, som nu vil indgå i museets arbejde.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk