15. juni 2021
NKT i Asnæs flytter produktionen af installationskabler, og det vil betyde farvel til 59 medarbejdere. Foto: Per Jensen
gallery icon

Se billedserie

NKT i Asnæs flytter produktionen af installationskabler, og det vil betyde farvel til 59 medarbejdere. Foto: Per Jensen
Foto: Fotograf Per Jensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: NKT-fyringer: Ekstremt sørgeligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

NKT-fyringer: Ekstremt sørgeligt
Opdateret 05. maj 2021 kl. 21:27
Odsherred - 05. maj 2021 kl. 10:59
Af Torben Andersen

59 ansatte på NKT Cables har, som omtalt i Nordvestnyt onsdag, udsigt til at miste deres arbejde i forbindelse med, at virksomheden udflytter produktionen af installationskabler til Polen. Fremover vil fabrikken i Asnæs fokusere på produktionen af mellemspændingskabler.

Tirsdag blev medarbejderne informeret om beslutningen, og forhandlingerne mellem NKT og tillidsrepræsentanter er indledt og forventes at blive afsluttet i løbet af maj.

Udflytningen forventes afsluttet senest ved udgangen af 1. kvartal 2022.

Formanden for 3F Holbæk-Odsherred, Allan Andersen, oplyser, at mellem 30 og 40 af dem, som har udsigt til en fyreseddel, arbejder inden for 3F-området, og mange af dem er industrioperatører.

- Det er ekstremt sørgeligt, at en af vores største virksomheder i kommunen flytter noget af produktionen ud af landet. NKT er en god virksomhed, som vi ofte henviser til. Vi har brug for den i Odsherred. Den giver mulighed for beskæftigelse til odsinger, som ikke har den højeste uddannelse, siger Allan Andersen, som pointerer, at fagforeningen og jobcentret er klar til at hjælpe de fyrede medarbejdere videre på arbejdsmarkedet.

- Det kan blive svært at finde beskæftigelse inden for samme branche, og derfor vil vi gerne have, at vores medlemmer tager noget mere uddannelse eller efteruddannelse. Jo flere kompetencer man har, jo større chance har man for at finde et nyt job. Jeg tror, at det ville kræve en form for skoling, hvis man skulle gå direkte fra NKT til for eksempel Lundbeck eller Novo, siger Allan Andersen, som peger på, at mange af de ansatte på NKT har en høj ancienitet.

- Det er jo en rigtig god arbejdsplads, hvor man godt kan lide at være. Mange har bygget hele deres liv op omkring et job på NKT, og de fleste bor formentlig også i området. Fyringerne vil derfor ramme dem hårdt. Fra tidligere større fyringsrunder ved vi, at mange bliver rystet, når den slags sker, siger Allan Andersen, som oplyser, at fagforeningen også har socialrådgivere, som kan hjælpe med de afledte problemer af en fyringsseddel.

Borgmester Thomas Adelskov (S) ærgrer sig over de mange mistede jobs i Odsherred.

- Det er en mavepuster at miste knap 60 arbejdspladser i Odsherred. At industrien flytter ud til lavtlønsområder, er jo desværre noget, vi har set over flere årtier. Jeg er derfor også glad for, at NKT har besluttet sig for, at man fortsat vil have drift i Asnæs, og at de også fortsat har investeringsplaner her, siger Thomas Adelskov, som oplyser, at det kommunale jobcenter nu indleder et samarbejde med virksomheden og de berørte medarbejdere om fremtiden.

Thomas Adelskov forventer, at der også på længere sigt vil være industripladser i Odsherred.

- Men igennem årene har vi mistet en del jobs i industrien, blandt Stelton i Fårevejle, som i forbindelse med finanskrisen flyttede produktionen ud af landet. Jeg synes, at vi gør, hvad vi kan for at bevare industriarbejdspladser i Odsherred, blandt andet ved at sikre, at plangrundlaget er på plads, og vi forsøger at få så meget uddannet arbejdskraft som muligt i området, og derfor har vi igennem mange år kæmpe for at få erhvervsuddannelser til kommunen. Hvis ikke Lundbeck havde fået en ny lokalplan, så ville det utvivlsomt være et spørgsmål, om de ikke også på et tidspunkt ville kigge sig om efter et andet sted at producere, særligt hvis man skal udvide produktionen, siger Thomas Adelskov og fortsætter:

- Som kommune kan vi gøre noget for at fastholde industriarbejdspladser, men når det handler om de overordnede pris-og konkurrenceparametre, så er vores muligheder ikke særlig store. NKT-udflytningen handler ikke om vilkårene for virksomheden i Asnæs, den handler om den generelle konkurrence og produktionsomkostningerne.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk