25. juni 2021
Maja Lisa Engelhardt fotograferet under ophængningen af udstillingen på Odsherreds Kunstmuseum, her ved værket »Vintersolhverv«. Foto: Henrik Hjertholm
gallery icon

Se billedserie

Maja Lisa Engelhardt fotograferet under ophængningen af udstillingen på Odsherreds Kunstmuseum, her ved værket »Vintersolhverv«. Foto: Henrik Hjertholm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Monumentale malerier fra Christiansborg: Så store, at man er med i dem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Monumentale malerier fra Christiansborg: Så store, at man er med i dem
Odsherred - 06. maj 2021 kl. 16:39
Af Stefan Andreasen

Maja Lisa Engelhardts monumentale hovedværk, de syv kæmpe-malerier »Danmarksbilleder - fra kyst til korn til kultur«, specielt fremstillet til Socialdemokratiets møderum på Christiansborg, kan fra fredag den 7. maj for første gang ses uden for Borgen på udstilling på Odsherreds Kunstmuseum i Asnæs.

En komité af museumsfolk udvalgte kunstneren, og værkerne blev indviet i 2001 af daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

Den imponerende serie har været et meget efterspurgt besøgsmål ved rundvisninger på Christiansborg, og malerierne er afbilledet i flere bøger.

I 2019 var det slut med malerierne i grupperummet - der skulle ny kunst op.

- Det var, da Henrik Sass Larsen en overgang styrede Socialdemokratiet - de blev fjernet på hans bud og erstattet af værker af en personlig ven og maler, fortæller Maja Lisa Engelhardt.

Hendes cykliske maleri-serie refererer til danmarkshistorien, fra den hedenske oldtid til den kristne kultur, men også til de danske årstider og naturen.

- Odsherreds Kunstmuseum og jeg fik så den gode idé, nu hvor billederne er foreløbigt deponeret, at vise dem i en ny sammenhæng, siger kunstneren.

Til udstillingen på Odsherreds Kunstmuseum er udgivet et 64 siders katalog, hvor alle syv malerier en gengivet, og hvor dr.phil. Henrik Wivel sætter billederne ind i en sammenhæng med nutidens kunst.

- Ved gensynet med billederne fik jeg lyst til at tage de syv hovedmotiver og bearbejde dem i forskellige variationer som nye monotypier - fire til hver af de syv malerier, fortæller kunstneren.

Monotypierne kaldes samlet »Tilbageblik«.

- Det har været inspirerende og nytænkende at nytolke mit eget værk med 20 års afstand.

- Hvad lægger jeg vægt på i dag, hvad kan forenkles, og mange andre overvejelser, siger Maja Lisa Engelhardt.

Det er ikke muligt at holde en stor åbning af udstillingen 7. maj, fortæller museumsleder Britta Tøndborg.

- Vi kan ikke holde stor fernisering, som vi ville have gjort, og vi kommer til at få en stille og rolig start med maksimum 30 personer inde ad gangen, hvor man bestiller billet og tid på forhånd, siger Britta Tøndborg.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk