21. august 2019
Swanernes husvogn »Casambu« kan til daglig ses på Egeskov Slot på Fyn i afdelingen »Friluftsliv fra 1955-80«. Huset på husvognen blev tegnet og bygget hos tømrermester Asmussen & Weber i Holbæk i 1952.
gallery icon

Se billedserie

Swanernes husvogn »Casambu« kan til daglig ses på Egeskov Slot på Fyn i afdelingen »Friluftsliv fra 1955-80«. Huset på husvognen blev tegnet og bygget hos tømrermester Asmussen & Weber i Holbæk i 1952.
Foto: Mik
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Min far tegnede Swanernes husvogn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Min far tegnede Swanernes husvogn
Odsherred - 13. juni 2018 kl. 09:01
Af Stefan Andreasen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Museumsinspektør Jesper S. Knudsen, Odsherreds Kunstmuseum i Asnæs, har i dagbladet Nordvestnyt efterlyst historier fra mennesker, der var med til at bygge kunstnerfamilien Swanes husvogn, kaldet »Casambu«, ud fra chassiset på en Bedford-lastvogn.

arrow Læs også: 140 år: En Swanes kunstneriske liv i paradis

Museumsinspektøren vil etablere »Malergårdens Huskeklub« for at fremkalde minderne om livet på Malergården hos folk, der havde omgang med den kendte kunstnerfamilie i Plejerup.

- Jeg kan fortælle, at det var min far Marius Andersen, værkfører hos Asmussen & Weber i Holbæk, som tegnede »Casambu«, siger Margit Nørrevang, Kirke Eskilstrup, til Nordvestnyt.

- Jeg kan huske, da familien kom hjem fra den første tur, besøgte Sigurd Swane min far for at fortælle, hvor godt husvognen havde fungeret. Ved den lejlighed forærede Sigurd min far en tegning fra turen, tegningen er stadig i familiens eje. fortæller Margit Nørrevang.

Da maleren Sigurd Swane mistede inspirationen på Malergården i Plejerup efter 2. Verdenskrig, blev familiens langvarige rejser til Portugal og Spanien redningen.

For at kunne rejse frit og føle sig hjemme fik Sigurd og hustruen Agnete Swane bygget husvognen »Casambu« - det mobile hjem.

- Vi ved, at mange mennesker har været involveret i at bygge »Casambu«, og dem vil vi gerne høre fra, siger Jesper S. Knudsen.

Fra 1953-67 var familien på lange ture sydpå i »Casambu« - husvognen var kernen i deres liv og kunst. Derfor er museumsinspektøren meget interesseret i historier om »Casambu«'s tilblivelse.

På slottet Egeskov på Fyn, i afdelingen »Friluftsliv fra 1955-80«, påkalder »Casambu« sig stadig opmærksomhed. Der er bygget en gangbro udenom, så gæster kan kigge ind gennem de små vinduer - til den lille verden med stue, værelse og toilet. Der er indbygget særligt rum til staffelier, lærreder og andet malergrej.

En gæst skriver på slottets hjemmeside:

- Den var fantastisk hyggeligt indrettet. Smukt som et lille hus.

Gerda Swane solgte »Casambu« til Egeskov Slot i 1995, efter at husvognen havde stået i Malergårdens lade siden den sidste tur sydpå i 1967.

arrow Sigurd Swanes 140 års fødselsdag fejres
07. juni 2019 kl. 14:35 Opdateret: kl. 14:35
arrow Sigurd Swanes første ægteskab under lup på ny udstilling
11. april 2019 kl. 21:46 Opdateret: kl. 17:22
arrow Dagbogs-fund: Henrik Swanes jul på Malergården anno 1947
20. december 2017 kl. 18:13 Opdateret: kl. 15:08

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk