22. april 2019
M 135 Clayson fra A. Blom i Ugerløse æder uden problemer 30 hektar kornmark om året. Foto: Mie Neel
gallery icon

Se billedserie

M 135 Clayson fra A. Blom i Ugerløse æder uden problemer 30 hektar kornmark om året. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mejetærskeren og Dirch Passer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mejetærskeren og Dirch Passer
Odsherred - 23. september 2018 kl. 13:53
Af Helene MacCormac
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Man ville nok beskrive den som en ordentlig kleppert, men i forhold til de nymoderne mejetærskere med satellitnavigation og andet fantastisk udstyr, så er den gule M 135 Clayson Mejetærsker på Hestruplund i Nørre Asmindrup faktisk bare en lille model.

- Men den har jo også været en moderne og ny mejetærsker engang. Og den høster mindst 30 hektar med korn hvert år, siger Torben Stolshøj-Pedersen, som er den lykkelige ejer af den gamle, gule høstmaskine.

Som den står der og brummer med motoren kørende, er det ikke bare lyden af en mejetærsker. Det er lyden fra dengang mejetærskere kørte rundt og blev styret af mænd, som sad på et sæde oppe over motoren med udsyn til hele verden. Det hører til sjældenhederne, at en mejetærsker fortsætter sin karriere i over 50 år. Men i år rundede Torben Stolshøj-Pedersens mejetærsker det skarpe hjørne.

- Vi købte den tilbage i 1991 fra A. Blom i Ugerløse lige inden de lukkede, husker han.

Der er muligvis en smule kærlighed i stemmen - og i hvert fald stolthed.

- Allerede dengang var det en gammel brugt mejetærsker. Noget gammelt lort i virkeligheden. Vi troede, vi skulle have den til at køre et par år. Prisen var 38.000. Men den klører altså stadig, og den kører fint, siger Torben Stolshøj-Pedersen.

Den gamle gule mejetærsker er faktisk også lidt af en berømthed.

- Rygterne siger, at den var en af de mejetærskere, som medvirkede i den danske film »Pigen og Greven« og i »Kampen om Næsbygaard«. Så den har altså mødt Dirch Passer og flere andre kendte skuespillere, fortæller Torben Stolshøj-Pedersen.

Det er uvist hvor mange år endnu den gamle mejetærsker kommer til at køre. Torben Stolshøj-Pedersen har i 42 år haft malkekøer på Hestruplund. Men nu er gården sat til salg med de godt 100 køer, 105 hektarer med landbrugsjord og en 50 år gammel mejetærsker.

- Det er selvfølgelig trist, men nu synes min kone og jeg, at det har handlet om malkekøer i nok år. Jeg ved jo ikke, om en ny køber vil bruge mejetærskeren eller hukke den op. Men den kører altså godt, siger han.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk