13. juni 2021
Forskningens Døgn på Odsherreds Gymnasium.
gallery icon

Se billedserie

Forskningens Døgn på Odsherreds Gymnasium.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Matematik og runde køer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Matematik og runde køer
Odsherred - 25. april 2015 kl. 06:33
Af Trine Helene Henrichsen

Fredag var Forskningens Døgn over hele landet, og i Asnæs gæstede en række forskere Odsherreds Gymnasium, for at fortælle eleverne om deres fagområde.

- Hvor mange flere sko kan man lave af en ko end af en kalv?

Spørgsmålet kom fra lektor i fysik på Roskilde Universitet Kristine Niss, der var en af de fem forskere, som i anledning af den landsdækkende event Forskningens Døgn besøgte Odsherreds Gymnasium for at fortælle om sit fag og sin forskning.

Lektoren viste en slide på det store hvide lærred i gymnasiets kantine med en enkel tegning af en kuglerund ko og et par sko. Næste slide viste et lidt andet billede af samme sag, nemlig et utal af forskellige ligninger.

- Det er egentlig ikke så vigtigt at antage, at koen er rund, men koen skal beskrives med et tal, for at vi kan foretage beregningen, forklarede Kristine Hess, og gik videre med Isomorf-teorien og et nyt spørgsmål, »Findes der simple væsker?«.

- I korte træk handler teorien blandt andet om, hvor godt væsker leder strøm, og hvordan de bevæger sig, altså, hvor »seje« de er. Og en del af min forskning går ud på, at jeg afprøver teorien for simple væsker i praksis, sagde Kristine Niss og bad eleverne om lige at knibe sig i armen for ikke at falde i søvn.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk