17. juni 2021
Ikke noget med at afsløre detaljer, men Lis Johansen viser stolt en af fabrikkens nyeste maskiner frem, og nok er det slut for hendes vedkommende, men hun er stolt over fabrikkens højkvalitetsprodukter. Foto: Per Christensen
gallery icon

Se billedserie

Ikke noget med at afsløre detaljer, men Lis Johansen viser stolt en af fabrikkens nyeste maskiner frem, og nok er det slut for hendes vedkommende, men hun er stolt over fabrikkens højkvalitetsprodukter. Foto: Per Christensen
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lis har valgt at klippe navlestrengen til faderens livsværk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lis har valgt at klippe navlestrengen til faderens livsværk
Odsherred - 07. juni 2021 kl. 11:06
Af Martin Hoffmann Kønig

Torsdag den 22.april var en dag, hvor »sommerfuglene« havde fri leg i Lis Johansens mave. Efter 29 år som HR-chef i den berømte Fårevejle virksomhed, Poul Johansen maskiner, PJM, som hendes far grundlagde i 1960, var det dagen, hvor Poul Johansens Fondens største beslutning skulle meddeles fabrikkens medarbejdere.

De havde besluttet at sælge PJM til den nordjyske virksomhed Bila, og et kæmpe kapitel i hendes og familiens liv er ved at ebbe ud.

I morgen holder Lis Johansen afskedsreception og så er det definitivt slut, navlestrengen er klippet, hun har solgt sit hus i Tølløse og flytter snart til et bevaringsværdigt hus fra 1935 i Odense, hvor hun kommer tæt på datter, svigersøn og ikke mindst barnebarnet Gry.

Det sidste sagt med smil i stemmen, mens den første del er krydret med vemodighed, men også beslutsomhed, for hun er ikke i tvivl om, at hendes far, Poul Johansens, livsværk, fire år efter hans død, nu er sikret for fremtiden.

Da Lis Johansen var fem år lærte hun hvad et vaterpas betød, mens hun gik med en lille hammer og hjalp sin far i den hestestald i Høve, hvor der skulle hakkes krybber ned for at kunne starte PJM. Virksomheden gik i hele familiens blod, men det meste af hendes ungdom gik med uddannelse som korrespondent, kunstnyder i hovedstaden og et aktivt arbejdsliv hos blandt andet Louis Poulsen, og det stod ikke skrevet i stjernerne at hun skulle arbejde på PJM,

Men faderens planer om at oprette en personaleafdeling kunne Lis Johansen godt se sig i, og den 1.april 1992 kunne hun kalde sig PJMs første HR chef.

En snert af nervøsitet meldte sig, for ville hun blive set som grundlæggerens forkælede datter?

Ikke på PJM, for her er firmaånden positiv til det modsatte er bevist, men at arbejde sammen med sin far havde lidt kanter, der skulle slibes, hvilket tog de første 10 år, og så skulle hun vænne sig til et anderledes tempo.

»Jeg kom jo fra et hektisk miljø, men nu lærte jeg Pouls devise, der var: Sov på dine beslutninger, og det har holdt sig gennem alle årene. Det er en værdi i firmaet, at man altid tænker sig om en ekstra gang. De fleste oplevede Poul som rolig, men han kunne være meget temperamentsfuld, og der lignede vi hinanden. Han kunne blive to meter høj, hvis ikke han syntes tingene kørte som de skulle, men han var et ordentligt menneske, hvor moral og etik betød meget, og PJM er en virksomhed man kan stole på, og det er stadig en af grundværdierne i PJM, og her er alle medarbejdere er lige meget værd for det endelige resultat.« siger hun.

Lis Johansens erhvervskarriere er broderet med passion for unges uddannelse, og på PJM er der skabt et attraktivt miljø for lærlinge, og det er en nødvendighed, for PJMs maskiner er kvalitet af så høj klasse, at det kun kan udføres af faglært arbejdskraft, og hun sender gerne en røffel til det offentlige for at fjerne erhvervsvejlederne fra skolerne.

På PJM står grundlæggerens kontor som i Pouls tid, og det er her Lis Johansen går op, når hun har brug for at tale lidt med sin far, og det var her hun sad, da hun blev sikker på sin og fondens beslutning om at sælge. Søvnløse nætter blev afløst af sikkerhed, og hun er sikker på, at skulle hun møde sin far igen, så kan hun med sindsro se ham i øjnene, for PJMs fremtid er sikret. Men det har ikke været uden omkostninger, for hun er et bekymringsmenneske, og firmaet har fyldt 100 pct., og det har også været hårdt for datteren, at morfars livsværk skulle sælges.

Lis Johansen er kulturhungrende, og når man spørger hende hvad pensionstidne skal gå med, så nævner hun hurtigt i flæng: Koncerter, udstillinger, familien, venner, lejligheden i Berlin og ikke mindst Poul Johansen Fonden, som det der skal fylde kalenderen.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk