17. januar 2021
Beboerne på bostedet Fårevejle Kirkebo er ikke med på Sundhedsstyrelsens prioriteringsliste over prioriterede til covid-19 vaccinationer, og det frustrerer stedets faglige direktør.
Beboerne på bostedet Fårevejle Kirkebo er ikke med på Sundhedsstyrelsens prioriteringsliste over prioriterede til covid-19 vaccinationer, og det frustrerer stedets faglige direktør.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Leder af bosted for unge med alvorlige sygdomme: Frygter, at deres beboere er glemt i vaccinationsplanen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Leder af bosted for unge med alvorlige sygdomme: Frygter, at deres beboere er glemt i vaccinationsplanen
Odsherred - 07. januar 2021 kl. 06:22
Af Martin Hoffmann Kønig

De borgere som Sundhedsstyrelsen mener først skal covid-vaccineres har længe været på plads i 12 sundhedsfaglige prioriterede grupper.

På bostedet Fårevejle Kirkebo, i Fårevejle, har planen dog skabt mere frustration end ro, for bostedets 16 beboere er der tilsyneladende ikke tænkt på.

Det er ellers borgere med svær epilepsi, neurologiske lidelser og borgere, der får hjælp fra hospitalernes højt specialiserede respirationscentre, og det frustrerer faglig direktør på Fårevejle Kirkebo, Mette Holst, som er bekymret på beboernes vegne.

»Vores beboere er yngre mennesker med større udviklings-problematikker og alvorlige somatiske sygdomme. De har altid levet deres liv med begrænsninger og bekymringer, men siden nedlukningen den 12. marts er bekymringerne kun vokset, fordi de alle er i risiko for at få alvorlige sygdomsforløb, hvis de smittes med covid-19. Derfor var glæden stor, da Sundhedsstyrelsen den 26.december udsendte en skrivelse til regioner og praktiserende læger med en udførlig beskrivelse af de første vaccinationsplaner. Denne skrivelse forklarer også, at personer med en særlig øget risiko for et alvorligt covid-19 forløb skulle visiteres af deres sygehuslæger. Derfor har jeg brugt de første arbejdsdage af det nye år på at kontakte alle de højt specialiserede sygehusafdelinger, som følger og behandler vores beboere, med henblik på at få dem visiteret til vaccinationer. Ikke en af disse afdelinger, landsspecialer og afdelinger i region Hovedstaden og region Sjælland, kendte noget til skrivelsen. Alle har vist stor forståelse, men ingen har modtaget vejledning eller instrukser om, hvorledes der visiteres til vaccination for yngre mennesker i høj risikogruppe. Jeg har stor forståelse for, at ældre og frontpersonale skal vaccineres først, men jeg bliver utryg, når jeg oplever at kommunikationen mellem Sundhedsstyrelse og regioner tilsyneladende ikke eksisterer, og jeg bliver ked af det, når handicappede og udviklingshæmmede slet ikke prioriteres,« siger hun.

Hos Sundhedsstyrelsen erkender de, at der er brug for bedre information, og ifølge presserådgiver, Lotte Bælum, vil de i denne uge sætte lægge ny information på deres hjemmeside. Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, slår fast, at der skal strammes op på styrelsens kommunikation.

»Udfordringen lige nu, er, at vi ikke kan få alle de vacciner vi gerne vil, og derfor sker der en prioritering, hvor de ældre borgere står forrest, men selvfølgelig skal man kunne få et klart svar, så man ved, hvad man kan forholde sig til som borger og som pårørende. Jeg tænker ikke, at der er tale om at en gruppe borgere er blevet glemt, men vi asfalterer mens vi kører i øjeblikket og Sundhedsstyrelsen skal selvfølgelig rette op på kommunikationen, når de får denne type historier,« siger han.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk