26. juli 2021
Formand for Odsherreds Landboforening, Anders Mortensen, opfordrer alle til at fjerne og destruere flyvehavre, hvis man støder på det ude i naturen. Foto: Mie Neel.
gallery icon

Se billedserie

Formand for Odsherreds Landboforening, Anders Mortensen, opfordrer alle til at fjerne og destruere flyvehavre, hvis man støder på det ude i naturen. Foto: Mie Neel.
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Koster landmændene dyrt - og der bliver mere af det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Koster landmændene dyrt - og der bliver mere af det
Odsherred - 22. juli 2021 kl. 14:57
Af Helene Nielsen

- Jeg fornemmer, at problemet med flyvehavre er stigende, fordi almindelige mennesker ikke er klar over, hvad flyvehavre er eller hvordan det ser ud, og det derfor ikke bliver fjernet, siger formand for Odsherred Landboforening, Anders Mortensen.

Som landmand må han selv ud i marken og fjerne de uønskede aks med håndkraft.

- Flyvehavre gror meget spredt, og den eneste måde at bekæmpe det på, er ved at gå ud og rive planten op med rode, siger Anders Mortensen.

Forleden var han med sin søn ude og rense 15-16 hektarer med håndkraft.

- Det var hyggeligt, at gå der med sønnen. Vi fik ikke samlet mere end en sæk. Men det er nødvendigt, at fjerne det, siger han.

Anders Mortensen tror meget flyvehavre stammer fra offentlige arealer, hvor man ikke er opmærksom på den. Forleden skrev Nordvestnyt om hvordan bestyrelsesmedlem i Geopark Odsherred, Helge Fredslund, havde renset et større område ved Solvognens fundsted for lige netop Flyvehavre.

- Flyvehavren skader landmændene, for hvis der er for meget flyvehavre i det høstede korn, så er kornet forurenet, og så bliver det kasseret. Det er derfor vi gerne går den tur i marken. Det har landmænd gjort i 100 år, siger Anders Mortensen.

Alle borgere har pligt til at fjerne flyvehavre fra deres ejendom, hvis de ser det. Pligten til at holde alle dyrkede og udyrkede arealer fri for flyvehavre gælder også for offentlige myndigheder.

- Men det er jo lidt svært, hvis ingen ved, hvordan flyvehavre ser ud. Det kunne være ønskeligt med mere information, siger han.

Derfor ser han det også som et problem, at man i biodiversitetens navn lader planter på grøftekanter og jordstykker gro vildt.

- Hvis et stykke jord får lov til at gro, vil det være stærke planter som bjørneklo, flyvehavre, engbrandbæger, og tidsler, som overlever. Planter som vi ikke ønsker, siger Anders Mortensen.

Glæder du dig til, at Tour de France kommer til Danmark i 2022
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk