17. april 2021
Kommune-direktør Gitte Løvgren vil først orientere de lokale politiker om IT-koks i hjemmesygeplejen, selvom problemet har været kendt siden den 7.december. Foto: Per Christensen
Kommune-direktør Gitte Løvgren vil først orientere de lokale politiker om IT-koks i hjemmesygeplejen, selvom problemet har været kendt siden den 7.december. Foto: Per Christensen
Foto: Per Buurgaard Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Koks i systemet: Afdøde patienter får besøg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Koks i systemet: Afdøde patienter får besøg
Odsherred - 08. januar 2018 kl. 13:30
Af Martin Hoffmann Kønig

Syge borgere risikerer forkert behandling i Odsherred Kommine, og hjemmesygeplejersker sendes på besøg hos for længst afdøde. Kritikken af nyt IT-system er lammende i Odsherred, og nu har 25 navngivne sygeplejersker fået nok.

arrow Læs også: Alle ville læse om badeforbuddet

Altsammen på grund af knas med IT-systemet, Cura, som kommunens godt 40 hjemmesygeplejersker har skullet arbejde med fra den 7.december.

De fortæller historien om, hvordan der dagligt opstår utilsigtede hændelser og hvordan alvorligt syge borgere glemmes, fordi IT-systemet ikke fungerer, og de oplever at deres råb om hjælp ignoreres fra kommunens øverste ledelse mens kolleger går grædende hjem fra arbejde.

»Vi går på kompromis med vores faglige stolthed og vi risikerer dagligt at overtræde autorisationsloven, og i særdeleshed loven om patientsikkerhed, på grund af det her. Det går ikke længere, og det rammer de syge borgere, som vi besøger hver dag,« siger sygeplejerskerne Berit Madsen, Trine Dijohn og Anne-Sophie Ahrendt Nielsen til dagbladet Nordvestnyt og de bakkes op af 22 navngivne kolleger, som Nordvestnyt er bekendt med.

Sygeplejerskerne forventes at arbejde med et IT-system, som de ikke kan håndtere og konsekvenserne er alvorlige.

»Vi ligger vågne om natten og spekulerer på om vores patienter nu er med i systemet og om medicinen står rigtigt noteret, så der ikke sker medicinfejl, Jeg tænker tit på om de døende patenter jeg plejer får den rigtige behandling, og jeg har været nødt til at anskaffe mig en lille bog, hvor jeg kan skrive vigtig info, som tidligere var gemt i journalsystemet, bare for at være sikker på at det ikke glemmes. Det er et kæmpe kaos, hvor vi hver dag riskerer at begå fatale fejl. Vi har haft et møde med Dansk Sygeplejeråd om problemet, og her dukkede der 32 ud af 40 sygeplejersker op, for vi har fået nok. Dels for vores egen skykd, men mest på grund af patientsikkerheden, og oven i dette, så mangler vi dagligt personale, og vikarerne kan slet ikke komme på IT-systemet, og det virker ikke just befordrende, når vi så oplever hvor mange penge der spildes på fejlture og fejl på grund af IT-systemet,« siger Berit Madsen.

Sygeplejerskerne føler ikke at kommunens øverste ledelse lytter til deres frustration, men kommune-direktør, Gitte Løvgren, erkender, at der er alvorlige fejl i systemet.

»Der viser sig en række udfordringer med brugen af dette system, særligt bliver sygeplejen ramt af dette. En af udfordringerne er at der ikke kan hentes data fra andre systemer, hvilket blandt andet har medført at der må trækkes manuelle lister og de oplysninger, der skulle hentes data fra blandt andet sygehuse, nu skal hentes på andre måder, siger hun og fortsætter:

»Dette medfører et urimeligt arbejdspres på vores medarbejdere og besværliggør deres arbejdsgange ganske betydeligt. Der arbejdes intensivt med at finde løsninger på de tekniske vanskeligheder, og samtidig vurderer vi om vi kan gøre yderligere for at ruste vores medarbejdere til at kunne anvende systemet bedre.«

arrow Badeforbud på populære strande
30. juli 2018 kl. 11:56 Opdateret: kl. 12:00
arrow Grillbar genåbner til august
24. juli 2018 kl. 10:59 Opdateret: kl. 08:50
arrow Grillbar lukket med øjeblikkelig virkning
03. juli 2018 kl. 19:30 Opdateret: kl. 20:11
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk