28. maj 2020
Kræmmerpladsen blev oversvømmet efter regnskyl, og regnvands-ledningen er for lille til at kunne føre vandet væk. Foto: Stefan Andreasen
Kræmmerpladsen blev oversvømmet efter regnskyl, og regnvands-ledningen er for lille til at kunne føre vandet væk. Foto: Stefan Andreasen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kloak-net presset til det yderste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kloak-net presset til det yderste
Opdateret 17. oktober 2019 kl. 09:45
Odsherred - 17. oktober 2019 kl. 09:30
Af Stefan Andreasen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De voldsomme regnmængder i Odsherred i den seneste tid har presset kommunens kloak- og regnvandsledninger, 450 pumpestationer, 10 rensningsanlæg og 40 regnvandsbassiner til den yderste grænse, oplyser direktør i Odsherred Forsyning, Fanny Villadsen.

- En stor del af Odsherreds regnvandsledninger og kloak-systemer er af meget ældre dato og er slet ikke dimensioneret til de enorme regnmængder, der nu kommer indenfor kort tid på grund af klimaforandringerne.

- I nogle af systemerne ledes regnvandet med over i kloaksystemet og over i rensningsanlæg, hvilket overbelaster dem, siger direktøren.

- Det hele kører på højtryk hos os nu, men vandet har svært ved at komme væk, fordi det er stuvet op i rør, bassiner og anlæg og kun trækker langsomt ud i kanaler og åer til fjorden.

- Men det vil koste milliarder at grave de gamle ledninger op og udbygge dem til de meget større dimensioner, der egentlig skal til i vore dage, siger Fanny Villadsen.

- Borgerne ringer til os i forsyningen, når de får vand i kælderen efter regnskyl, men det er faktisk ikke forsyningens ansvar. Det er borgernes eget ansvar at sikre deres kældre med omfangsdræn, efter en snak med kloakmesteren, og tegne forsikring hos et forsikringsselskab, understreger forsyningens leder.

De kraftige regnskyl har blandt andet givet problemer i Vestervangen i Asnæs, hvor kloak- og regnvandsledningerne ikke kunne følge med vandmasserne, og haver og indkørsler blev oversvømmet.

Markedspladsen i Vig, hvor Vig Tuske- og Kræmmermarked holder til, er også kraftigt oversvømmet.

Regnvandsledningen gennem pladsen og videre ud til regnvandsbassinet ved Baeshøjgård kan ikke aftage vandet hurtigt nok, så den lille å, som afvander mosen ved Vig-markedet, er gået over sine bredder og har sat en del af markedspladsen under vand.

- Vores driftsafdeling har tjekket, at der er »fri« passage i ledningen, men der er bare kommet så store mængder vand, at det løber meget langsomt til Baeshøjgård-bassinet og videre ud i kanalen til fjorden.

- Det kommer til at tage tid, før vandet og oversvømmelsen er trukket væk fra markedspladsen. Det er super-ærgerligt for de sidste markeder, men der er ikke andet at gøre nu end at vente, siger direktøren for Odsherred Forsyning.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk