18. oktober 2021
Billedkunstner Hans Helge Nielsen, der også er med i lokale Stokrosebanden og Huset i Asnæs, lader tsunami-bølger kaste rundt med elementer i sine malerier.             Foto: Stefan Andreasen
gallery icon

Se billedserie

Billedkunstner Hans Helge Nielsen, der også er med i lokale Stokrosebanden og Huset i Asnæs, lader tsunami-bølger kaste rundt med elementer i sine malerier. Foto: Stefan Andreasen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Klimaforandringer i Pakhuset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klimaforandringer i Pakhuset
Opdateret 10. oktober 2021 kl. 08:52
Odsherred - 09. oktober 2021 kl. 19:25

Da kunstnersammenslutningen Det Blå Tårn sidste år i marts skulle udstille i PakhusGalleriet i Nykøbing, gik der kun tre dage, så lukkede statsminister Mette Frederiksen landet ned på grund af corona, og kun få gæster nåede at se udstillingen med den ellers så passende titel "Inferno".

Nu er de 18 kunstnere i Det Blå Tårn tilbage i PakhusGalleriet - denne gang med den store og vidt favnende udstilling "Højvande", hvor begge galleriets etager er i brug. I alt 138 værker; så mange, at klistermærkerne med numre slap op.

- Galleriet synes, det var synd for os, at vi kun fik ferniseringen og tre udstillings-dage sidste år, før der blev lukket ned, så de spurgte, om vi havde lyst til at komme igen. Og det har vi så absolut. Det gik lidt for hurtigt med at lukke ned sidste gang. Vi håber, vi får mange flere dage nu, og mange flere besøgende, siger billedkunstner Lars Pryds.

Det Blå Tårn er inspireret af den verdensberømte, svenske forfatter og maler August Strindberg og hans sidste tilholdssted i Stockholm, Blå Tornet.

Torsdag var Blå Tårn-kunstnerne i PakhusGalleriet for at disponere og ophænge udstillingen "Højvande" og fortælle galleriets medarbejdere og frivillige om værkerne, så de kan svare på spørgsmål fra gæsterne.

FN's Verdensmål

- "Højvande" er det overordnede tema, men vi har også forholdt os til tre af FN's Verdensmål som undertemaer - rent vand, bæredygtige byer og livet i havet, fortæller Lars Pryds.

Han har været på kunstnerophold på Icelandic Textile Center i Blönduós i Island. Med afsæt i sine skitser har han kreeret en serie store collage-malerier med konkret formsprog. Her indgår små elementer af indsamlet materiale fra Island, blandt andet etiketten fra den islandske flagesalt Nordur med en lille havfrue på. Hvis man kigger godt efter.

Havfruerne er nemmere at få øje på i Denis Virlogeux' oliemalerier - han interesserer sig for antikken, græske tragedier og klassisk billedhuggerkunst og lader klassiske skulpturer, for eksempel en kvindelig sfinx, stå i vand til halsen. Men der er også forsonende elementer - et møde med naturen og højvandet - når han gør skulptur-modellerne levende og frygtløse i vandet.

Horisonter med håb

Der er masser af højvande og katastrofe-stemning i Hans Helge Nielsens tsunami-inspirerede oversvømmelses-malerier, fyldt med surrealistiske virkemidler og symboler og referencer til Strindbergs uvejrs-frådende hav-billeder.

- Men der er flere horisonter. Så der er trods alt håb for os alle, siger Hans Helge Nielsen.

Erik Langkjær beskæftiger sig i sine ekspressive, koloristiske malerier med danskernes yndlings-overspringshandlinger, når der tales om klimaforandringer og oversvømmelser: Solbadning og soppe-ture ved stranden. Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

Stig Weye har fat i samme tema i sine surrealistiske, fabulerende malerier med teater-elementer, hvor han beskæftiger sig med menneskers flugt fra virkeligheden - "Easy Living" som et af eventyr-malerierne hedder.

-Derudover vises værker af Poul Esting, Det Blå Tårns grundlægger, Søren E. Hansen, Thorkild Havmøller, Jesper Art Hyllemose, Tim Juel-Jacobsen, Pernille Koch, Erik Langkjær, Kis Nellemann, Lisbeth Krag Olsen, Christina Præstgaard, Anne Gyrithe Schütt, Henrik Skorá og Lisbeth Tolstrup.

Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk