21. maj 2019
Forfatteren Sara Omar fortalte mandag i Pakhuset om sin debutroman, Dødevaskeren.
gallery icon

Se billedserie

Forfatteren Sara Omar fortalte mandag i Pakhuset om sin debutroman, Dødevaskeren.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kendt forfatter fyldte Pakhuset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kendt forfatter fyldte Pakhuset
Odsherred - 08. oktober 2018 kl. 22:50
Af Torben Andersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Da Sara Omar debuterede som forfatter for 11 måneder siden , fik hun et sjældent set gennembrud.

Hendes roman, Dødevaskeren, blev den første måned solgt i 50.0000 eksemplarer. Bogen beskriver volden og kvindeundertrykkelsen i patriarkalske kurdiske miljø i henholdsvis Kurdistan og Danmark.

Mandag aften talte forfatteren så i Pakhuset - og det skete med diskret assistance fra Politiets Efterretningstjeneste. Sara Omars kritik af kurdiske familietraditioner og religiøs dogmatisme betyder, at hun ikke længere kan bevæge sig frit rundt. Og derfor var billetterne også solgt på forhånd til navngivne købere, og større tasker blev ved afvist ved indgangen.

Bibliotekar Annette Rasmussen stillede en række spørgsmål Sara Omar om hendes debutroman. En hurtig håndsoprækning blandt de 170 fremmødte viste, at ganske mange, nok over en tredjedel, havde læst bogen, der i år vandt Læsernes Bogpris.

- Jeg tager i bogen udgangspunkt i volden i det kurdiske miljø, men volden er universel. Den finder ikke kun sted hos kurdere, indledte Sara Omar, som har boet i Danmark siden 2001. I 1986 blev hun født i Kurdistan, hvor hun også voksede op. Men hun måtte flygte i slutningen af 1990'erne

I romanen beskrives, hvordan kurdiske kvinder holdes i et jerngreb - forklaret ud fra en tanke om, at kvinden skal være ærbar og anstændig.

- Det er et patriarkat, hvor kun mænds ord tæller. Det er konservativt, og der er meget social kontrol, sagde Sara Omar.

Sara Omar, som er ved at oversætte sin roman, så den kan udkomme i Irak, blev af Annette Rasmussen spurgt, om hun ville skrive endnu en roman.

- Jeg kan ikke trække vejret, hvis jeg ikke skriver, lød det fra den unge forfatter.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk