13. august 2020
De orange lastbiler fra beredksabsstyrelsen kom helt fra Næstved. Foto: Martin Hoffmann Kønig
gallery icon

Se billedserie

De orange lastbiler fra beredksabsstyrelsen kom helt fra Næstved. Foto: Martin Hoffmann Kønig
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kæmpe katastrofe, men kun for øvelsens skyld

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kæmpe katastrofe, men kun for øvelsens skyld
Odsherred - 22. november 2019 kl. 14:54
Af Martin Hoffmann Kønig
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De sårede medarbejdere er bragt i sikkerhed i ambulancer, og politi og brandfolk står på sikker afstand fra en lille gaffatruck, der med 10.000 liter udsivende ukendt væske på gaflerne er kollideret med en mindre gul lastbil dybt inde på medicinalvirksomheden Lundbecks fabriksområde i Lumsås.

Den kemiske væske fylder i gaffatruckens store plastbeholder. Politiets folk på stedet er usikre. Er der tale om flydende brandfarlige væsker eller en ustabil kemi? Bag politiets røde markeringsbånd sendes der lange blikke efter beredskabsstyrelsens orange lastbiler, som har bragt kemiberedskabet fra Næstved til Lumsås.

Bente og Preben Hansen står foran deres hus. De er naboer til Lundbeck, og de er bekymrede. Udrykninger og højttalende reddere får dem til at frygte en større ulykke, men beroligede af, at der er tale om øvelse på den lokale risikovirksomhed, slår de fast, at de egentlig er ganske godt tilfredse med at bo tæt på Lundbeck.

»Klokken er 09.38. Journalist fra Nordvestnyt kommer og lægger pres på.« En af øvelsens ledere lægger en indsatsseddel foran securityvagten i fabrikkens reception, og vupti, så er journalist blevet til øvelsesdeltager, og det normalt så lukkede område kan betrædes i behørig fællesskab med fabrikkens direktør, Steen Søgård, virksomhedens kommunikationsdirektør og kommunikationsansvarlige hos Midt- og Vestsjællands politi, Martin Bjerregaard.

Det vrimler med forskelligt uniformerede myndighedspersoner, altid med politiet for bordenden, og på politistationen i Roskilde sidder de taktisk overordnede og følger med.

De praktiske færdigheder øves på den regngrå torsdag i Lumsås, men lagene er flere, for hvad nu hvis der sker en forværring og giftige skyer spredes over rute 21? Skal byen evakueres, hvor skal folk hen? En af brandvæsenets droner summer i luften, og vupti, så er der overblik fra oven.

Hvad med sommerhusgæsterne, der ikke kan køre gennem røgfanen, og skal færgetrafikken stoppes? Spørgsmålene er mange under øvelsen, der i løbet af fem timer udvikler og ændrer sig konstant, og samtidig arbejders der normalt på Lundbeck, og direktør, Steen Søgård, garanterer at fabrikkens egen sikkerhed er i tip-top form.

»Skulle der ske noget, så er vi i stand til at klare mange situationer internt, og vi har jo brandfolkene tæt på, og skulle der ske et uheld, så vil der ske en masse ting internt for at få folk væk,« siger han til dagbladet Nordvestnyt.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk