23. september 2020
Der er i ugens løb kørt nøje udvalgte sten fra Rute 21-projektet ud i fire af de seks rundkørsler - her ved Vig. Foto: Stefan Andreasen
gallery icon

Se billedserie

Der er i ugens løb kørt nøje udvalgte sten fra Rute 21-projektet ud i fire af de seks rundkørsler - her ved Vig. Foto: Stefan Andreasen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Istids-landskab i rundkørsler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Istids-landskab i rundkørsler
Odsherred - 18. november 2017 kl. 18:48
Af Stefan Andreasen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det kan se ud som om, en lastvogn har vippet marksten tilfældigt af i Odsherreds rundkørsler, men stenene er nøje udvalgt fra Rute 21-vejprojektet, optalt og anlagt, så det ligner en naturlig bestrøning i landskabet efter sidste istid. 15-20 sten i hver rundkørsel som led i et nyt landskabeligt udsmykningsprojekt.

Odsherred Kommune har overtaget pleje af seks rundkørsler langs Rute 21 fra Vejdirektoratet - to i Grevinge, en i Prejlerup, to udenfor Vig og en ved den gamle silo i Vig.

Der er i de sidste dage udlagt sten i fire af de seks rundkørsler, blandt andet de to ved Vig, og resten får kørt sten ud i næste uge.

Stenene får onsdag og torsdag i næste uge følgeskab af 15-20 robuste, flerstammede hvidtjørne-træer, der plantes i grupper i hver rundkørsel. Desuden plejes den naturligt fremvoksende vegetation, så brændenælder og tidsler slåes ned, og de vilde, autentiske planter får plads.

Efter to-tre år vil der være frembragt naturligt udseende tjørnelunde, fire-fem meter høje. Tjørn, udlagte sten og vilde planter vil tilsammen give referencer til Geopark Odsherred og Odsherreds istidslandskab.

Tjørnelundene vil være som små oaser, der bryder mønstret fra de stramt anlagte rundkørsler med asfalt og lysmaster.

- Rundkørslerne er vores yngste landskaber i Odsherred - på den her måde får vi dem forbundet til det oprindelige istidslandskab, siger skov- og landskabsingeniør Jørgen Stoltz, Silva Danica, der har udarbejdet rundkørsels-projektet for miljø- og klimaudvalget og styrer det.

- Hvidtjørn findes i forvejen overalt i Odsherred i det åbne landskab. Det er et lille træ, der danner fine silhuetter om vinteren, står med røde bær i efteråret, og blomstrer smukt omkring grundlovsdag, siger Jørgen Stoltz.

Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk