26. oktober 2021
Mads læser en gyserhistorie for hunden Sita, hvis eeneste eventuelle tegn på at være påvirket af historien, er, at hun i løbet af fortællingen kravler længere og længere op på skødet af Mads. Foto: Hans Jørgen Johansen
gallery icon

Se billedserie

Mads læser en gyserhistorie for hunden Sita, hvis eeneste eventuelle tegn på at være påvirket af historien, er, at hun i løbet af fortællingen kravler længere og længere op på skødet af Mads. Foto: Hans Jørgen Johansen
Foto: Hans Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hund hjælper børn med at læse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hund hjælper børn med at læse
Opdateret 15. juni 2016 kl. 10:42
Odsherred - 15. juni 2016 kl. 07:58
Af Helene MacCormac

Et usædvanligt syn har i et par uger kunnet opleves på bibioteket i Nykøbing: En sækkestol med en kvinde og en dreng med en bog - og en lille hund.

arrow Læs også: Flere biblioteker kan få en læsehund

- Den hedder Sita. Det er en læsehund, forklarer en anden dreng, som sidder i en stol og venter på, at det skal blive hans tur.

Sita er en dansk-svensk gårdhund, som, udover at være trænet som besøgshund, også har fået en tillægsuddannelse som læsehund. Det betyder ikke, at den kan læse, men den er trænet i at lytte. Drengenens lærer Kirsten Wærnskjold er imponeret over den lille hunds indsats.

- Den gør jo ikke ret meget, andet end at give dem tryghed og opmærksomhed. Det er yderst simpelt, men det gør dem mere trygge i læsesituationen, og giver dem også lyst til, at læse flere bøger på egen hånd, siger Kirsten Wærnskjold.

Dagens læsere er Mads Springer og Baran Yurdakul, som begge går i 4. klasse på Nordskolen i Nykøbing.

- Sidste gang læste jeg en gyser for den. Den faldt godt nok i søvn, men den spjættede lidt. Måske den fik mareridt, fortæller Mads.

I dag har han taget en gyser med igen. Noget om en spøgelsesbilist, blod og eksplosioner. Mads kan godt lide gyserhistorier, og han kan også godt lide hunde.

- Bare de ikke er store og gøer eller bider. Det gør Sita ikke. Hun slikker os højst lidt på næsen, siger han.

Sita er ejet af Lene Rosenkjær fra Rørvig. Hun fortæller, at Sita blev udpeget som læsehund, fordi hun er ekstraordinært rolig, og gerne vil have kontakt med mennesker.

- Det er fantastisk, at sådan en lille hund kan være med til at give børn et puf i den rigtige retning, siger Lene Rosenkjær.

Lene Rosenkjær har selv betalt for uddannelsen af Sita, og får ikke penge for den tid, hun bruger med børnene.

- Men jeg gør det med glæde. Det er en meget tilfredsstillende opgave, siger hun.

Det er blevet tid til, at skifte læser. Baran giver den lille hund en godbid, som afslutning på opgaven. Mads finder den bog frem, som han skal læse op af.

- Man bliver jo ikke rettet, når man læser for hunden. Og så er den blød og hyggelig, at sidde sammen med, siger Baran.

Kirsten Wærnskjold er overbevist om, at hunden som en fordomsfri lytter giver drengene en tryghed, som vil gøre dem til rutinerede og hurtigere læsere. Baran siger da også, at han måske vil tage nogle bøger med på sommerferien i Tyrkiet inden længe.

- Og jeg vil i hvert fald komme tilbage og læse for Sita igen efter ferien, siger han, og skæver kærligt til den lille hund i sækkestolen.

arrow Hunden Mo giver børn læseglæde
13. februar 2017 kl. 08:03 Opdateret: kl. 08:47
arrow Sådan hjælper hunden Oscar børn med at læse
18. november 2016 kl. 07:59 Opdateret: kl. 07:46
arrow Molly lærer Gustav at læse
11. juni 2016 kl. 12:25 Opdateret: kl. 17:57
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk