6. august 2021
Fremtids-visionen er, at der - med Det Vilde Spinderi som omdrejningspunkt og med tekstilværkstedet i Kunstkollektivet 8B som stærk medspiller - skal arbejdes med alle aspekter i produktion af kvalitets-tøj. Foto: Pia Heike Johansen
gallery icon

Se billedserie

Fremtids-visionen er, at der - med Det Vilde Spinderi som omdrejningspunkt og med tekstilværkstedet i Kunstkollektivet 8B som stærk medspiller - skal arbejdes med alle aspekter i produktion af kvalitets-tøj. Foto: Pia Heike Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Her skal det første danske mini-spinderi ligge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Her skal det første danske mini-spinderi ligge
Odsherred - 24. juni 2021 kl. 14:56
Af Stefan Andreasen

Ligesom Odsherreds berømte kvalitets-fødevarer skal der fremover kunne leveres uld og uld-produkter af høj kvalitet fra Odsherred, og derfor har Foreningen Vildt Design stiftet anpartsselskabet Det Vilde Spinderi Aps - Danmarks første mini-spinderi.

Erhvervsministeriets LAG-pulje har givet 400.000 kr. - halvdelen af beløbet - til indkøb af spindemaskiner og til etablering.

Det får til huse i en lade ved Vibehus i Anneberg Kulturpark i Nykøbing Sjælland.

De syv-otte spindemaskiner er indkøbt fra Canada, de installeres i august/september, og planen er, at Det Vilde Spinderi til efteråret vil begynde at producere garn af uld fra får i Odsherred.

- I spinderiet vil vi udnytte lokale ressourcer - ulden fra de mange får i Odsherred. I modsætning til andre spinderier vil vi spinde garn af uld fra mange forskellige fåre-racer, for eksempel spælsau, siger Steffen Kruse, bestyrelsesmedlem i Det Vilde Spinderi.

- Vi udnytter en ressource, der i mange tilfælde ellers ville gå til spilde. Jeg tror på, at vi kan lave unikke produkter med de særlige typer uld, siger Steffen Kruse.

Det Vilde Spinderi vil arbejde med mange fåreracer og vil være fleksibelt, så der kan stilles op til meget små produktioner.

Foreningen Det Vilde Spinderi har planer om at udvide ejerkredsen i anpartsselskabet til lokale borgere.

Halvdelen af anparterne skal sælges. En anpart koster 5000 kr.

- Vi vil skabe en moderne og demokratisk ejerform, hvor det overskud, der bliver skabt, føres tilbage til det lokalsamfund, som virksomheden er en del af, siger advokat Marc Malmbak Stounberg fra spinderi-projektet.

Søndag den 4. juli, under Geopark Festival, vil Foreningen Vildt Design holde borgermøde, hvor man kan høre om muligheden for at blive medejer i Det Vilde Spinderi.

Fremtids-visionen er, at der - med Det Vilde Spinderi som omdrejningspunkt og med tekstilværkstedet i Kunstkollektivet 8B i Unnerud som stærk medspiller - skal arbejdes med alle aspekter i produktion af kvalitets-tøj: Mode og design, vævning, langtidsholdbart tøj med reparations-garanti, plantefarvet uld, fåreklipning, syning, uddannelse af unge indenfor tekstil, oplyser Pia Heike Johansen, formand for Foreningen Vildt Design.

Hun er også stifter og koordinator for Kunstkollektivet 8B i Unnerud.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk