20. september 2021
Der er nye sorteringstider på vej på Odsherreds genbrugsstationer. Borgerne vil blive guidet til nye og bedre sorteringsvaner. Foto: Niels Sørensen
Der er nye sorteringstider på vej på Odsherreds genbrugsstationer. Borgerne vil blive guidet til nye og bedre sorteringsvaner. Foto: Niels Sørensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Her må man godt gå lidt i panik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Her må man godt gå lidt i panik
Odsherred - 30. juli 2021 kl. 14:27
Af Marianne Nielsen

Til efteråret sker der mærkbare ændringer på Odsherreds genbrugsstationer, når containeren med brændbart fjernes 1.oktober. Men borgere med fyldte trailere, er ikke overladt til sig selv i processen mod nye sorteringsvaner, når lover projektleder i Odsherred Kommunes affaldsteam, Freya Grossmann.

- At fjerne skiltet med »brændbart« er den mest effektive måde, at få folk til at skifte vaner. Og for min skyld gør det ikke noget, hvis er lidt i panik, for det betyder, at de vil opsøge information eller spørge nogen om hjælp til hvad de så skal gøre, siger hun.

Når Odsherred vinker farvel til »brændbart«-containeren, rykker et øget antal genbrugsvejledere ind på pladsen.

- De kan hjælpe folk hen til de rigtige steder og vejlede i, hvad der så skal brændes. Det kunne eksempelvis være en skummadras, for den har vi ikke andre steder at gøre af lige nu. Men der er ting vi vil have fokus på at få væk fra brændbart, blandt andet dagrenovationen, som vi slet ikke vil have på genbrugsstationerne, plastik, elektronik og træ, som vi ser meget af i fejlsorteringerne, uddyber Freya Grossmann.

Målet er at bringe fejlsorteringen fra 44 procent ned til 15 procent, og bemandingen omkring den container, der fra 1. oktober, der hedder »rest efter sortering« vil især opmærksomme på én ting:

- De skal hjælpe borgerne med især at få tømt de sække med affald, som indeholder rigtig mange ting, som hører til andre steder - papir og pap og hvad der måske ellers lige lå på bordet, som skulle smides ud.

Også gulvtæpper, VHS-bånd uden omslag, bjørneklo og ringbind uden indhold, skal i den nye container.

Foruden »rest efter sortering« bliver der også containere til polstrede møbler, tekstiler og folieplast, da disse udgør en meget stor del af det genanvendelige affald, der i dag smides i brændbart.

Freya Grossmann fortæller, at noget af det, der især er kendetegnene for Odsherred, er, at en del af de materialer, genbrugsstationerne får ind, stammer fra de mange sommerhuse i området, der får nyt køkken, badeværelse og nye møbler, når nye ejere sætter eget præg på det nyindkøbte fritidshus i Odsherred.

- Folk overtager jo sommerhusene fuldstændig møbleret, men når de flytter ind vil de hverken have det nips, tæpper eller møbler, der fulgte med. I gamle dage overtog man sommerhuset, og så levede man med det, der var. Men det vil folk ikke mere. De vil have gulvarme og boblebad i badeværelset, og nyt køkken, siger projektlederen.

Foruden genbrugsguider på pladserne, bliver der også sendt informationer ud til borgere og virksomheder i e-boks, ligesom kommunen er ved at få produceret små filmsekvenser, der kan guide borgerne til en bedre og mere miljørigtig tur på genbrugspladsen fremover.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk