23. maj 2019
29 læsere af Sjællandske Medier gik med på rundvisningen i økosamfundet Fri og Fro i Egebjerg. Foto: Helene MacCormac
gallery icon

Se billedserie

29 læsere af Sjællandske Medier gik med på rundvisningen i økosamfundet Fri og Fro i Egebjerg. Foto: Helene MacCormac
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Her bor hverken alfer eller nisser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Her bor hverken alfer eller nisser
Odsherred - 24. oktober 2018 kl. 08:34
Af Helene Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der var næsten trafikkaos på den lille grusvej Under Himlen i Egebjerg i Odsherred, da 29 af Sjællandske Mediers læsere tirsdag trodsede en stiv kuling og kedeligt efterårsvejr, og mødte op for at få en rundvisning i det særprægede økosamfund Fri & Fro. Økosamfundet er blevet kendt for sine særprægede huse, som alle er byggget i genbrugsmaterialer, og uden den store trang til standardmål og rette vinkler. I Fri & fro er alting tilladt, og de små huse bygget i halm og/ eller genbrugstræ, leder derfor tankerne hen på et sted beboet af nisser og alfer - eller hobitter.

- Men vi er altså faktisk nok helt almindelig mennesker. Pædagoger, lærere, akademikere og mig, som er deltids politimand, fortæller Morten Hylleberg, som er dagens rundviser.

Han bor med sin kone og deres tre børn i et lille rundt halmhus på 50 kvadratmeter. De begyndte at bygge deres hus tilbage i 2006. Tre år senere kunne de flytte ind.

Ideen til Fri & Fro opstod tilbage i 2001, hvor foreningen holdt stiftende generalforsamling i Valby. I 2004 købte foreningen 6,3 hektar jord i landsbyrn Egebjerg, hvor 16 familier siden slog sig ned til en fælles fremtid med fokus på økologi og bæredygtighed. Der er fællesspisning tre gange om ugen, men alle fælles projekter bygger på frivillighed.

- Jeg håber I fodtøj på som kan tåle vand og fårelort, advarer Morten Hylleberg inden rundvisningen.

Turen gik blandt andet ud til pilefordampningsanlægget, som klarer økosamfundets spildevand.

- Det betyder, at vi ikke udleder spildevand. Det betyder så også, at jeg nu kan sidde på toilettet og glæde mig over, at jeg er med til at producere pilebrændsel, siger Morten Hylleberg til tilskuernes store morskab.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk