27. juli 2021
Grevinge Skov omfatter 230 hektar med minder fra fortiden. Foto: Preben Moth
gallery icon

Se billedserie

Grevinge Skov omfatter 230 hektar med minder fra fortiden. Foto: Preben Moth
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Grevinge skov: Besøg Hamlets grav og andre fortidsminder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Grevinge skov: Besøg Hamlets grav og andre fortidsminder
Odsherred - 13. april 2021 kl. 13:15
Af Torben Andersen

At være begrave eller ikke at være begravet i Grevinge Skov. Det er spørgsmålet. I 1930'erne ønskede den lokale turistforening og lokalhistoriker Sophus Jensen at finde ud af, om det mon ikke kunne være sandt, at Hamlet, William Shakespeares berømte figur, kunne være begravet i Grevinge Skov. For her var der jo en langdysse, der siden 1800-tallet var blevet kaldt Hamlets grav. Lærde historikere afviste teorien med et smil. Hamlet var jo en sagnfigur, forklarede de.

Hamlets grav kan stadig ses i Grevinge Skov. Langdyssen er fra bondestenalderen, altså mellem 6.200 og 3.800 år gammel.

Grevinge Skov indeholder ganske mange seværdigheder, men man skal kende skoven godt eller have printet Skov-og Naturstyrelsens kort ud, hvis man gnidningsfrit skal finde rundt i den 230 hektar store skov. Der er nemlig næsten igen skiltning i skoven, som hovedsaglig består af bøg.

En stendysse ses på toppen af en jordhøj - lige ved siden af et stort egetræ. Her kan man i princippet sidde på et bænkesæt, men det er fyldt af mos og virker faldefærdigt.

I det område, der hedder Holtemose Hegn ses en langhøj fra bondestenalderen samt en jordhøj, kaldet Hulehøj, med en halv snes store sten. Måske har der her været en eller to jættestuer, kan man læse på Naturstyrelsens hjemmeside.

Grevinge Skov har nogle ret så store skovveje, men der er også mindre, mere charmerende stier - og det er ad en sådan, at man kommer frem til Hamlets grav. Der er i skoven tre parkeringspladser, som man kommer til via Birketvej, Holtesvej og Skovløbervej,

I den nordvestlige del af skoven kan man også se resterne af det, som var en nødflyveplads under den tyske besættelse. En »bageovn«, som måske har været ammunitionsdepot, kan måske også interessere en nysgerrig gæst.

I disse corona-tider er der et sandt menneskemylder i de lokale skove. Da Nordvestnyts udsendte trampede Grevinge Skov igennem mandag middag, under en næsten blå himmel, mødte han imidlertid kun ét enkelt medmenneske. Grevinge Skov er med andre ord oplagt for de vandrere, der gerne vil have lidt enetid i naturen.

Tidligere blev skoven brugt til større festlige arrangementer. Der var for eksempel en stor grundlovsfest i skoven i kriseåret 1864. Her blev der holdt taler for kongen, fædrelandet, grundloven og modersmålet. Prokurator Clausen råbte et leve for den danske marine og glarmester Boeg for den danske marine, inden man kastede sig over et festmåltid. Jo, Grevinge Skov rummer masser af historie og sjæl, og den er faktisk lidt af en overset naturperle i Odsherred.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk