28. september 2020
Det ligner overdelen af et rumskib fra Starwars, det som kunstsmed Markus Hvass svejsede sammen på sit værksted, men er til installationen i Værebroparken.
gallery icon

Se billedserie

Det ligner overdelen af et rumskib fra Starwars, det som kunstsmed Markus Hvass svejsede sammen på sit værksted, men er til installationen i Værebroparken.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fra tung industri til sølvtøj og kirkestål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra tung industri til sølvtøj og kirkestål
Odsherred - 08. august 2020 kl. 21:20
Af Preben Moth

Det ligner overdelen af et rumskib fra Starwars, det som kunstsmed Markus Hvass er i færd med at svejse sammen på sit værksted på Grønstræde 9 i udkanten af Højby.

- Det er nu en del af den større installation »Pause« (tegnet af kunstneren Javier Tapia), en skulptur der skal stå i Værebroparken i København, fortæller Markus Hvass.

Når kunstnere får en skulpturopgave, bliver han ofte taget med på råd i den indledende fase.

- Der er flere kunstnere, der bruger mig, fordi de ved, hvad jeg kan, og fordi jeg selv har en kreativ baggrund, hvilket gør samarbejdet lettere.

Oprindelig var han klejnsmed, derefter har han studeret industrielt design i Holland og været på kunstsmed-skole i Sverige og i Rusland, samt taget en uddannelse som smykkeformgiver på Institut for Ædelmetal.

- Mine kunder er alt fra den tunge industri til privates sølvtøj. Men mine kernekunder har altid været de kunstnere, arkitekter og designere der har haft de »skøre« ideer.

- Jeg joker ofte med, at jeg laver det, de andre smede ikke har lyst til, men udfordres derved hele tiden i mit fag. Det giver inspiration i dagligdagen, men slider også, for det er svært at pris- og tidsfastsætte specialopgaver. Det er summen af tidligere erfaring, og min brede indsigt i faget, der hjælper mig med at nå i mål.

Markus Hvass laver også gerne ordinære klejnsmed-opgaver såsom, altaner, rækværker, porte og døre. Derudover arbejder han med restaureringsarbejde, der kan handle om at fremstille bevaringsværdige ting, der f. eks. er rustet væk. Til afgangseksamen på uddannelsen som smykkeformgiver lavede han et altersæt i rustfrit stål.

Alteret i kirken er noget af det mest følsomme i kirken, og når man i dag ved, under hvilke forhold guld og sølv bliver udvundet, så mente Markus Hvass ikke de hørte hjemme netop der, derfor lavede han »kirkestål«, og ikke kirkesølv, som et opgør med de ædle metaller i kirkerummet.

Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk