5. august 2020
Lars Gjerlufsen, forstander på Den Rytmiske Højskole og initiativtager til Folkemødet i Odsherred, besigtiger den kraftige himmelstige. Foto: Stefan Andreasen
gallery icon

Se billedserie

Lars Gjerlufsen, forstander på Den Rytmiske Højskole og initiativtager til Folkemødet i Odsherred, besigtiger den kraftige himmelstige. Foto: Stefan Andreasen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Folkemøde-skulptur: Himmelstige og klode med folkelige aftryk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Folkemøde-skulptur: Himmelstige og klode med folkelige aftryk
Odsherred - 21. august 2019 kl. 20:30
Af Stefan Andreasen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En ni meter høj jern-stige og en stor kugle i fiber-beton, beklædt med små piktogrammer om FN's Verdensmål, udført med mosaikker, er årets folkelige skulptur på Folkemødet i Odsherred den 7. september på Den Rytmiske Højskole ved Vig.

Den store folkelige begivenhed er udvidet med Ungefolkemødet den 6. september, og begge dage vil der være gang i borger-inddragelsen i keramiker Martin Nybos skulptur-oplæg.

Stigen, kraftigt smedet i firkant-rør, står nu svejset og klar på højskolen. Og på Martin Nybos værksted på havnen i Nykøbing Sjælland er kuglen, eller kloden, blevet drejet op i fiberbeton på en lerdrejeskive, med en underliggende form af flamingo-pap.

Martin Nybo har indsamlet keramik-fliser, og med tænger skal fliserne klippes til mosaik-stifter, så folkemøde-deltagerne kan kreere små, fem-kantede piktogrammer om FN's Verdensmål, der skal beklæde beton-kloden.

- Stigen er en ordentlig krabat på 500 kilo, meget kraftigt smedet, og den støbes ned i et beton-fundament. Vores første model var mere spinkel, men en ingeniør-beregning viste, at den ville kunne svinge en halv meter i toppen, hvis en højskoleelev på 100 kilo kravlede op. Så vi revurderede vores projekt, siger Martin Nybo, der har arbejdet sammen med Keld Rødvig, tidligere chefpedel på Den Rytmiske Højskole.

Martin Nybo er inspireret af den rumænske billedhugger Brancusi, der i sit 30 meter høje værk »Den uendelige søjle«, opstillet i Tirrgu Jius Folkepark i Rumænien, arbejder med en stige-form, bygget af romber, så den virker uendelig, når man ser op mod himlen.

Stigens åndelige, religiøse symbolik hænger sammen med den ligeså symbolistiske klode-form - 130 cm i diameter.

- Vi sætter vores aftryk på Kloden med mosaikkerne. Det individuelle, menneskelige aftryk, der tilsammen bliver det folkelige fællesskab, siger Martin Nybo.

De første 100 af piktogrammerne bliver til på Ungefolkemødet om fredagen og limes på Kloden. Den anden halvdel kreeres af gæsterne til Folkemødet i Odsherred om lørdagen.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk